Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas

Beliggenhet: Otta
Arrangementssted:
Kategori: Hva skjer, Arrangement, Konserter

Møt ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas på henholdsvis fiolin/hardingfele og piano.

Ragnhild Hemsing:

I en etterhvert rik flora av unge norske fiolintalenter, skiller Ragnhild Hemsing seg ut; oppvokst i Valdres, midt i den norske folkemusikktradisjonen, og utdannet ved Barratt Due og i Wien, faller det naturlig for Ragnhild å la de to tradisjonene møtes og berike hverandre.

Ragnhild supplerer sitt omfattende repertoar av standardverker for fiolin, med tradisjonelle og samtidige verker for hardingfele. Blant annet har hun, sammen med danser og koreograf Hallgrim Hansegård, fremført Lasse Thoresens "YR" på en rekke norske scener og senere spilt inn musikken på Simax med Tor Espen Aspaas på klaver.

Denne utgivelsen, Ragnhilds debutplate, og hennes innspilling av Halvorsens "Fossegrimen" op. 21 for Chandos med Harmonien i Bergen og dirigent Neeme Järvi, har fått fremragende kritikker nasjonalt og internasjonalt. Etter innspillingen i Bergen inviterte da også Neeme Järvi Ragnhild til Estland og det estiske National Symphony Orchestra.

Noen av hennes meritter de siste årene bør nevnes; I 2013 spiller hun blant annet på prestisjefylte Kennedy Center i Washington DC, i Mariinsky Concert Hall, på Beethovenfest i Bonn, Moravian Autumn i Brno, med Gøteborg Symphonyorkester og med NDR Radio Philharmonic i Hannover. I 2014 besøker hun Tampere Philharmonic, MDR Symfoniorkester i Leipzig, Tonhalle i Zürich og Bergen Internasjonale Festival, og i 2015 spiller hun med blant andre Freiburg Filharmoniske Orkester under Fabrice Bollon, Belgias National Orchestra under Ion Marin og i Düsseldorfs Tonhalle med Düsseldorf Symphony og et "carte blanche" program. I 2016 hun blant annet spilt med WDR Köln og på Schwetzinger SWR Festspiele.

Ragnhild's neste CD med pianisten Tor Espen Aspaas kommer ut i februar 2017
på den mange ganger Grammy-nominerte labelen 2L, og har et rent nordisk repertoar bestående av Grieg, Sibelius og Nielsen.


Bare 14 år gammel fremførte Ragnhild Mendelssohns fiolinkonsert sammen med Bergen Filharmoniske og Trondheim Symfoniorkester. Året etter ble hun invitert til å gjøre sin debut med Oslo Filharmoniske Orkester.

Siden den gang har hun spilt med alle de store norske orkestrene og turnert både i Norden, Europa og resten av verden. Hun har spilt på alle store festivaler og konsertsaler i Norge, inkludert Festspillene i Bergen, Harstad -, Oslo -, Stavanger - og Trondheim
Kammermusikkfestivaler, Nordlys i Tromsø, Hardingtonar-festivalen og Førde
International World Music Festival, hvor hun har kombinert det folkemusikalske og det
klassiske repertoaret. Hun har videre opptrådt på Wigmore Hall og på festivalene Cheltenham Verbier, Bellerive og AlpenKlassik.

Ragnhild har også mottatt en rekke priser, inkludert First Prize og EU Prize på Kocian International Violin Competition. I 2012 mottok sammen med søter Eldbjørg den den prestisjetunge Arve Tellefsen Musikerpris, som bel utdelt under Olavsfestdagene samme år. Etter debuten på Beethovenfest i Bonn i 2013, ble Ragnhild tildelt utmerkelsen Beethoven Ring, som yngste utøver og eneste nordmann noensinne.

Tor Espen Aspaas:

Tor Espen Aspaas er en av de mest profilerte pianistene og musikkformidlerne i sin generasjon av norske musikere. Høsten 2016 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for musikk- og kulturformidling.

Han ble i 2006 professor ved Norges musikkhøgskole hvor han ved siden av undervisning og veiledning gjør et forskningsprosjekt på improvisasjonens rolle i Beethovens kreative prosesser og verker, se www.nmh.no. Han er tildelt en rekke priser og utmerkelser (blant andre De Unges Lindemanpris, Levinprisen og Nils Larsens legat) og han har vært solist med flere internasjonale symfoniorkestre i tillegg til samtlige norske etter den kritikerbejublede debuten med Oslo-Filharmonien i 2000. Blant dirigentene Aspaas har samarbeidet med som solist, finnes navn som Frans Brüggen, Vassilij Sinajskij, Michel Plasson, Stefan Karpe, Krzysztof Urbanski, Christian Eggen, Bjarte Engeset, Peter Szilvay, Rolf Gupta og Arvid Engegård. Med sistnevnte som dirigent for Trondheim symfoniorkester urfremførte han i 2011 Olav A. Thommessens klaverkonsert nr. 3. Med samme orkester, dirigert av Daniel Blendulf, urframførte han i februar 2016 Terje Bjørklunds første klaverkonsert.

Ved siden av konserter og verdensomspennende turnéer er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og serier. Høsten 2010 gjorde Aspaas seg bemerket med en serie fremførelser av Debussys 24 preludier komplett, bl.a. i Den Norske Opera. I mars 2013 fikk han sin USA-debut med en solorecital i Carnegie Hall, NY.

Aspaas har et titalls CD-utgivelser bak seg, blant disse internasjonalt kritikerroste solo-CDer med verker av Beethoven, Schönberg, Berg og Webern samt den franske komponisten Paul Dukas’ samlede klaververker. Han var en av initiativtagerne og kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden på Røros i årene 1999-2008 samt for 2014, se www.vinterfestpill.no.

Tor Espen Aspaas ble født på Røros i 1971. Han studerte ved Norges musikkhøgskole med prof. Liv Glaser og prof. Jens Harald Bratlie og mottok i 1996 sitt solistdiplom før han debuterte i Oslo året etter med strålende kritikker.

Kontaktinformasjon

Lenker

Prisinformasjon

Prisinformasjon
Billetter: kr. 295,-/245,-/195,- inkl. avg.

Spar & del

Send
Meldingen er sendt!

Velg arrangementer

  • Ons 13 sep 2017 19:00 - 19:00 @
OK

Kontakt oss

Nasjonalparkriket Reiseliv AS
Ola Dahls Gate 1
2670 Otta

Tlf: +47 61 24 14 44
Send epost

Bestill

Online booking er ikke tilgjengelig via Nasjonalparkriket.no.
Ta direkte kontakt med bedriften.