Høvringen

På tregrensa, nasjonalparkgrensa og omgitt av stier og skiløyper i alle himmelretninger, ligger fjellgrenda Høvringen. Her finner du snilt høyfjellsterreng, flere fiskevann, milevis med langrennsløyper, god overnatting og god mat.

Hyttekos i Rondane

Høyfjellsløyper på Høvringen

Høvringen var tidligere en av Norges største setergrender med sine over 30 setre. I dag er imidlertid hovednæringen turisme, og det er flere muligheter for overnatting på Høvringen i form av hytter og fjellstuer. Rondane nasjonalpark går helt frem til bebyggelsen og nasjonalparken er ett naturlig turområdet for destinasjonens mange besøkende. Høvringen er et populært reisemål både sommer og vinter, og tursti- og skiløypenettverket er stort og familievennlig.

Vinter på Høvringen

Vinterstid er det 150 kilometer med oppkjørte langrennsløyper, der de fleste går i høyfjellet med spektakulær utsikt til Rondane. Les mer om langrenn i Nord-Gudbrandsdalen.

Du kan også gjøre beltebilen til en del av logistikken rundt skituren ved å ta den inn til Smuksjøseter og gå tilbake, eller gå videre til Peer Gynt hytta. Beltebilen på Høvringen er et kjent landemerke og forstatt går den i rute mellom Høvringen og Smuksjøseter og frakter skiturister til fjells, slik den har gjort hver vinter siden 1940-tallet. Rett utenfor døra til de mange fjellstuene på Høvringen går skiløypene. Det er en av grunnene til at fjellturister fra hele Europa reiser til Høvringen i vinterferien og påske for å gå på ski, sammen med god overnatting og tradisjonsrik mat. Med relativt lav afterskifaktor og høy andel frisk fjelluft, gjør dette Høvringen til et yndet reisemål for familiferien med fjell, friluftsliv, komfortabel overnatting og god mat i fokus.

Se løypekart langrenn og status for skiløypene på skisporet.no

Med de store fjellområda som er i Rondane og Dovre, er det er gode muligheter for fjellski og toppturer med utgangspunkt Høvringen. "Trolløypa" starter på Høvringen og går helt til til Sjusjøen.

Tips: For kortere anmasj til de brattere fjellpartia i Rondane, kan det være lurt å overnatte på Smuksjøseter eller ta beltebilen inn de ca. 6 kilometrene med flatt terreng. Fra der kan du nå blant annet Ljosåbelgen og Sagtindene, som har blitt populære toppturer vinterstid.

Les mer: toppturer på ski i Rondane.

Sommer på Høvringen

Sommeren på Høvringen finnes det mange turmuligheter, og Formokampen er en av de flotteste. Høvringen er kjent for det flotte turterrenget som passer for alt fra barn og besteforeldre, til aktive fjellentusiaster og idrettsutøvere. Det er relativt snille stigninger og du får mye igjen for hver høydemeter i form av utsikt til RondaneJotunheimen og Dovrefjell.

Se busstidene til Høvringen her. 

Rondaneturen - Velkommen til ett fjelleventyr på Høvringen - med bagasjetransport. Les mer om turen mellom Øigardseter, Smuksjøseter og Putten seter

Høvringen og Rondane har satt sine spor i norsk kulturhistorie. På sin ferd gjennom Gudbrandsdalen var P. Chr. Asbjørnsen gjest på Høvringen i 1842. Oppholdet ga bakgrunnen for historien om Peer Gynt som møtte både bøygen og trollpakk i Rondane. Asbjørnsens eventyr «Reensdyrjagd ved Rondane» dannet 20 år senere grunnlaget for Henrik Ibsens drama «Peer Gynt».

Kristin Lavransdatter i Sigrid Undsets kjente romanverk får i «Kransen» være med sin far til fjells. Høvringen blir her skildret med en stemning av eventyr og overtro. Åsmund Olavson Vinje har gitt Rondane en sentral plass i «Ferdaminne». Senere tonesatte Edvard Grieg hans dikt «Ved Rondane». Erik Werenskjold, Hans Gude og ikke minst Harald Sohlberg, fant motiv til kjente maleri i Rondane. «Vinternatt i Rondane» har blitt valgt til Norges nasjonalmaleri.

Langrenn i Rondane

Nasjonalparkriket

Her kan du bo og spise

Eventyrlig, enkel, praktisk eller eksklusiv. Overnattingsmulighetene er mange og matfatet bugner av lokale råvarer.