Gråhøe

Det som kanskje er Norges minst kjente 2000-metertopp - Gråhøe, finner du midt i det storslåtte villmarksområdet i Reinheimen nasjonalpark.

Reinheimen

Tekst og foto: Mari Valen Høihjelle // Sted: Reinheimen

Ville vakre Reinheimen

Reinheimen er ett av Sør-Norges mest avsidesliggende områder og tilbyr villmarksfølelse, variert høyfjellsterreng, gode fiskevann, frodige daler, vidder og imponerende brefall i villreinens rike. Turen starter fra Billingen Seterpensjonat, hvor vi følger rødmerket sti bratt oppover lia mot Føystjønn, på østsiden av Store Føysa. Vel oppe ved Føystjønn er utsynet mot Breheimen, Skjåkfjella og deler av Reinheimen imponerende. Vannet er et av flere utmerkede fiskevann i området.

Krevende orientering

Videre mot Skarvedalshytta tar jeg fram kart og kompass, for nå har stien tatt slutt. Jeg har hele dalen for meg selv og får tid til å finne roen innover fjellet. Skarvedalshytta ligger fint på en liten haug i Skarvedalen, for anledningen farget rosa og rød av solnedgangen. Hytta er et kjært hjem i en nasjonalpark som er lite tilrettelagt for ferdsel. Dag to ligger tåka tjukk i Skarvedalen, men en langsom morgen med radiolytting, vedfyring, kaffe, egg og bacon er heller ikke feil. Nærmere klokka 12 letter det og jeg forlater hytta og setter kursen mot Gråhøe. Toppen gjør alt annet enn å skrike etter oppmerksomhet, flat som den er. Vekselsvis tåke snyter meg for kremutsikten til fjellriket jeg nå befinner meg midt i. Bare glimtvis får jeg se fjerne tinder, Storbrean og det fryktinngytende Dordiholet.

Fjellets nomade

Fra toppen går jeg østover, men holder meg på nordsiden av Løyfthøene. Her ser jeg flere spor etter fjellets nomade, villreinen, som har et av sine leveområder her. Mørket siger på. Etter å ha gått med hodelykt en liten stund, dukker Nordre Grønvatnbu endelig opp. Nirvana!

Smak av villmark

Siste del av turen blir en sjarmøretappe. Asbjørnsdalen er virkelig flott og viser seg fra sin beste side. Vel nede på parkeringsplassen på Rånå ved Bjorli, ser jeg folk for første gang siden jeg startet. Jeg har virkelig fått en smak av villmark!

Reinheimen

Nirvana: En natt på Grønvatnbu gjør godt.

HVOR: Gråhøe (2014 moh) i Reinheimen nasjonalpark

ADKOMST: Parker ved Billingen i Skjåk, gå til Skarvedalshytta via Føystjønn, videre over Gråhøe og til Nordre Grønvatnet. Retur til Rånå via Asbjørnsdalen

LENGDE: 3 dager. Til sammen ca 45 km.

VANSKELIGHETSGRAD: Krevende tur.

OVERNATTING: Vi overnattet på trivelige Skarvedalshytta (Skjåk almenning) og Nordre Grønvatnbu (Lesja Fjellstyre/Lordalen statsalmenning). Start fra Billingen Seterpensjonat

Flere perler i Reinheimen:
- Skarvedalseggen (1961 moh)
- Tordsnose (1975 moh) 
- Digerkampen (1945 moh)