Høvringen

På tregrensa, nasjonalparkgrensa og omgitt av stier og skiløyper i alle himmelretninger, ligger fjellgrenda Høvringen. Her finner du snilt høyfjellsterreng, flere fiskevann, milevis med langrennsløyper, god overnatting og god mat.

Høvringen var tidligere en av Norges største setergrender med sine over 30 setre. I dag er imidlertid hovednæringen turisme, og det er flere muligheter for overnatting på Høvringen i form av hytter og fjellstuer. Rondane nasjonalpark går helt frem til bebyggelsen og nasjonalparken er ett naturlig turområdet for destinasjonens mange besøkende. Høvringen er et populært reisemål både sommer og vinter, og tursti- og skiløypenettverket er stort og familievennlig. 

Sommer på Høvringen

Sommeren på Høvringen byr på mange turmuligheter, og Formokampen er en av de flotteste. Høvringen er kjent for det flotte turterrenget som passer for alt fra barn og besteforeldre, til aktive fjellentusiaster og idrettsutøvere. Det er relativt snille stigninger og du får mye igjen for hver høydemeter i form av utsikt til Rondane, Jotunheimen og Dovrefjell.

Høvringen og Rondane har satt sine spor i norsk kulturhistorie. På sin ferd gjennom Gudbrandsdalen var P. Chr. Asbjørnsen gjest på Høvringen i 1842. Oppholdet dannet grunnlaget for historien om Peer Gynt som møtte både bøygen og trollpakk i Rondane. Asbjørnsens eventyr «Reensdyrjagd ved Rondane» dannet 20 år senere grunnlaget for Henrik Ibsens drama «Peer Gynt». Spor etter Asbjørnsens tur til Rondane er å finne på Peer Gynt-hytta, der turfølget risset navnene sine inn i en stein.

Kristin Lavransdatter i Sigrid Undsets kjente romanverk får i «Kransen» være med sin far til fjells. Høvringen blir her skildret med en stemning av eventyr og overtro. Åsmund Olavson Vinje har gitt Rondane en sentral plass i «Ferdaminne». Senere tonesatte Edvard Grieg hans dikt «Ved Rondane». Erik Werenskjold, Hans Gude og ikke minst Harald Sohlberg, fant motiv til kjente maleri i Rondane. «Vinternatt i Rondane» har blitt valgt til Norges nasjonalmaleri.

Ta bussen til Høvringen

I sommersesongen kan du bestille transport mellom Otta og Høvringen fra Innlandstrafikk. Søk opp reisen din til Høvringen i Entur, eller last ned Entur-appen. 

Vinter på Høvringen

Langrenn

Vinterstid er det 150 kilometer med oppkjørte langrennsløyper, der de fleste går i høyfjellet med spektakulær utsikt til Rondane. For mange er Høvringen en favoritt når det kommer til vinterferie og påske. Her kan du oppleve en god, gammeldags vinterferie.

Du kan også gjøre beltebilen til en del av logistikken rundt skituren ved å ta den inn til Smuksjøseter og gå tilbake, eller gå videre til Peer Gynt hytta. Beltebilen på Høvringen er et kjent landemerke og frakter skiturister mellom Høvringen og Smuksjøseter, slik den har gjort hver vinter siden 1940-tallet.

Finn løypekart og status for skiløypene på skisporet.no

Toppturer og fjellski på Høvringen

Med de store fjellområda som er i Rondane og Dovre, er det gode muligheter for fjellski og toppturer med utgangspunkt Høvringen. "Trolløypa" starter på Høvringen og går helt til til Sjusjøen.

Tips: For kortere anmasj til de brattere fjellpartia i Rondane, kan det være lurt å ta beltebilen inn til Smuksjøseter ca. 6 kilometrene med flatt terreng. Fra der kan du nå blant annet Ljosåbelgen og Sagtindene, som har blitt populære toppturer vinterstid. På Høvringen er det også noen fine og relativt enkle toppturer for randonnee og fjellski, som Anaripigg, Formokampen og Vardhøe.

Rondaneturen - Fra fjellstue til fjellstue

Rondaneturen går mellom Øigardseter-Smuksjøseter-Putten seter og er en fantastisk tur i flott terreng, både sommer og vinter.

Høvringen

Arctic Dome på Høvringen

Lyst til å sove i et luksustelt på Høvringen? Prøv ut Arctic Dome! Et unikt overnattingstilbud på grensa til Rondane Nasjonalpark.

Arctic Dome Høvringen
Telting med utsikt i Rondane Høvringen

Overnatting, aktiviteter og mat på Høvringen

<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>
Loading