Sikkerhet i pose og sekk

Nordmenn elsker å være ute. Ute på fjellet, ute i skogen og ute i naturen. Men hva gjør vi om uhellet er ute?

Sikkerhet i pose og sekk

Hvis du er uheldig gjelder det å ha marginene på sin side. – En ting flere undervurderer når de er på tur, er sin egen sikkerhet. Med mobilen i lomma er det mange som tror de har det som trengs om noe skulle skje. Det er ikke nødvendigvis riktig.

Atle fra Rondaneguiden står stødig i lyngen. Framfor beina ligger kart, kompass, ulltøy, flere små førstehjelps- poser og GPS. Bak ruver Norges eldste nasjonalpark, Rondane.

– Legger man utstyret utover virker det kanskje mye, men når alt er pakket ned i sekken tar det minimalt med plass. Skal du først inn i naturen burde du sette av plass til din egen trygghet.

Atle vet hva han prater om. Rondaneguiden består av lokale guider, alle med bakgrunn fra akuttmedisin og førstehjelp. De tilbyr guidede turer, kursing i sikkerhet og førstehjelp i fjellet. Med andre ord lever denne gjengen for at du skal føle deg trygg i fjellet. Det å være trygg på tur handler om å skaffe seg gode marginer. Fjellvettreglene er et godt utgangspunkt, men ikke alle vet hva de innebærer. Kart og kompass, tørt tøy i sekken, vindsekk og varmeelement, for å nevne noen. Riktig utstyr er med på å gjøre fjellturen til en trygg opplevelse.

Det er ikke alltid tilstrekkelig å lese om hva man skal ha med i sekken. Noen ganger er det aller beste å se det forklart på film. Derfor har vi i Nasjonalparkriket gleden av å presentere en egen videoserie om sikkerhet til fjells. Her viser Atle hvordan du skal fylle sekken med utstyr og hvordan du skal bruke det om uhellet er ute.

Se hele videoserien her!

God tur!