Rondslottet - Slottet i Rondane

På turen til Rondslottet får du to 2000-metere i én og samme tur samt panoramautsikt over hele fjellnorge.

Rondane og Rondvassbu

Tekst: Mari Valen Høihjelle, Sted: Rondane

Rondslottet er den høyeste og mest populære toppen i området og én av flere klassiske 2000-metertopper som Rondvassbu nå har guidede turer til. Fra turistforeningshytta kan du faktisk gå på alle de ti toppene over 2000 meter som ligger i Norges eldste nasjonalpark.  Det flotte med Rondslottet er at du får to 2000-metertopper på samme turen. Dessuten har den en av Rondanes flotteste utsikter, sier guide Synnøve Børve Hovdal (23) fra Oppdal.

Fjellet i Hjertet

Vi er på vei innover Rondholet, på en av få finværsdager i juli, og vi er langt fra alene. Ryktene om oppholdsvær og sol har gjort at solsultne fjellfolk strømmer innover den vakre dalen. Rondane har en helt spesiell plass i hjertet til mange fjellfolk, med sine kjegleformede fjell, oppsprukne steinheller og grønnfargede lavarter.

I skaret mellom Storronden og Vinjeronden begynner stigninga på ordentlig. Etter å ha gått fra stein til stein mange nok ganger, står vi på toppen av dagens første topp, Vinjeronden. Herifra og videre bort mot Rondslottet blir utsikten virkelig dramatisk. Dype botner skjærer seg inn fra alle kanter. Er det ikke fint? Spør Synnøve, når vi endelig står 2178 meter over havet. Blikket mot fjerne horisonter og omkringliggende fjell gir følelsen av å se utover «halve kongeriket».

Starten: Rondvassbu er startpunkt.

HVOR: Rondslottet (2178 moh) i Rondane nasjonalpark. Dovre/Folldal kommuner

ADKOMST: Parker ved Spranget. Gå eller sykle de seks kilometer inn til Rondvassbu. Rondvassbu leier ut sykler på Spranget.

LENGDE: 6–8 timer tur-retur. 6 km én vei - ca. 1000 høydemeter

VANSKELIGHETSGRAD: Middels krevende. En tur de fleste klarer. God merking hele veien.

OVERNATTING OG MAT: Vi både overnattet og spiste på DNT-hytta Rondvassbu, som er et perfekt utgangspunkt for alle toppturer i Rondane. Ønsker du litt mer luksus, kan Rondane Høyfjellshotell anbefales, med egen spaavdeling og middagsmeny av topp klasse.

GÅ I RONDANE MED GUIDE: Rondvassbu tilbyr guidede turer til flere av 2000-metrene i området. Turene spenner fra nybegynnerturer som f. eks. Veslesmeden, til mer krevende turer som Sagtind/Trolltinden eller flere 2000-metertopper på én dag.

Du kan også bli med Rondaneguiden på tur til Rondslottet. De guider på forespørsel, og arrangerer fjellkurs og guidede turer både sommer og vinter. 

Flere perler i Rondane:
- Sagtinden/Trolltinden ( 2018 moh)
- Midtronden (2060 moh)
- Veslesmeden (2015 moh)
- Storsmeden (2016 moh)
- Vinjeronden (2044 moh)