Den perfekte familieturen - Rondaneturen

Korte bein. Store fjell. Ingen sekk. Velkommen til Rondaneturen – et fjelleventyr for alle aldre og ambisjoner.

Peer Gynt-Hytta

Tekst: Sigurd Rønningen, Foto: Yngve Ask og Cathrine Dokken // Sted: Høvringen/Rondane.

Høy på Høvringen

– Torjus! Torjus, jeg er her. I båten!

Ute på et stort fjellvann sitter en liten gutt innhyllet i tåke. Uten at det på noe vis demper det lokale høytrykket. Hallgrim (6 år) er på oppdagelsestur i hjertet av Rondane. På fjelltur med overnatting og sekk og bamse. Nå er siste brikke i en perfekt fridag på plass: Lekekameraten.

– Har du fått fisk?, hoies det fra bredden.

Små føtter, store påkjenninger 

Fjelltur med barn er på sitt vis en slags risikosport. For både liten og stor. Været kan skifte brått, avstandene oppleves uvant lange. Vippepunktet for store humørsvingninger kan i steinrøysa være snublende nær. Eller som hyttevert Roar Skaugen på Smuksjøseter og nabofjellstuene på Høvringen observerte for noen år siden:

– Det begynte å bli veldig få unger i fjellet.

Siden har de snudd alle piler med Explore Rondane – eller Rondaneturen om du vil – pakkeløsningen som har vist seg like effektiv som den er enkel: I tett samarbeid tilbyr fjellstuene Smuksjøseter, Putten og Øigardseter fiks ferdige tredagersturer med alt små og store fjellfanter trenger. Inkludert alle måltider, tre hytteovernattinger - og bagasjetransport på like mange etapper mellom fjellstuene.

– Små unger går fint fra hytte til hytte så lenge de slipper sekken, konstaterer Skaugen, og har statistikk å slå i bordet med:

I fjor utgjorde Rondaneturen nær 2000 gjestedøgn – svært mange av dem i ukedager på høsten og vinterstid når fjellglade besteforeldre ser sitt snitt til å gi små fjellfanter turopplevelser som kan bli starten på et langt friluftsliv. Mange velger også å gå turen på vinterstid – med ski på beina langs skiløyper som stikkes fra tidlig på vinteren – og samme bagasjetransport som sommerstid. Tredagersturen byr på både nærkontakt med Rondanes majestetiske fjell, levende seteridyll med folk og fe på Høvringen, idylliske fiskevann, storslått utsikt og nydelige stier på både fjellgrunn og morenejord, omgitt av flammende fjellyng og langs brusende fjellelver. Bonusen for barna:

– De voksne i turfølget blir også adskillig artigere å ha med å gjøre når de selv slipper å slite seg skjeve med tunge sekker, sier Skaugen.

Middag for to

Utenfor vinduene på Smuksjøseter fjellstue siger tussmørket inn over fjellheimen, inne i spisesalen er to små fjellvandrere lys våkne. Vi skriver første tirsdag i september, og foruten én annen familie har vi tilsynelatende både fjellheimen og fjellstua for oss selv. Hvilken luksus! Vissheten om smekkfulle hytter og køtendenser i høsthelgene, gjør middagen i ro og mak enda bedre. Borte ved vinduskarmen hikster to små middagsgjester i begeistring. Over fjellivets gleder – og smaken av de stekte fjellørretene vi aldri fikk på kroken:

– Oi! Nam

Fiske på Smuksjøen

FINNES IKKE DÅRLIG VÆR: Beliggenheten langt øst i fjellheimen gjør Rondane til godværsmagnet, selv på ruskete dager byr fjellstuene på Høvringen på fjelleventyr.

Tid for T

Neste morgen står f-j-e-l-l-t-u-r skrevet i to ivrige fjes. Totalt upåvirket av at en sjeldent sur septemberdag byr på både tåke og lett yr, har to små turboer null problemer med tenningen: – Førstemann til å finne neste T!, jodler Hallgrim og får snart selskap bortover stien mot neste rødmerkede varde.

De er det mange av mellom Smuksjøseter og Peer Gynt-hytta, vår spektakulært beliggende rasteplass underveis på dagsetappen til Putten Seter og neste overnatting. Turen byr på det kanskje flotteste panoramaet av alle i Rondane, med Smiubelgen tronende majestetisk og smellvakker midt i mot. Når vi kommer fram til det idylliske setertunet på Putten i kveldinga vil bagasjen være på plass – levert i bil fra Smuksjøseter uten at rygg- sekken har kostet oss en kalori. I stedet har vi både pust og overskudd nok til å motivere vårt kortbeinte turfølge om det skulle butte i mot på vår vandring gjennom ikonisk høyfjell og levende seterlandskap. Lavere blir ikke terskelen for å oppleve høye fjell. Genialt!

Ingen skam å snu 

– 111 røde T-er, mamma!
I det to strålende fornøyde vardejegere slår hendene i steinveggen på Peer Gynt-hytta har tåka lettet akkurat nok til at Hallgrim, Torjus og mamma Ingrid aner den eventyrlige naturen som omgir dem. Her skjærer den brusende fjellelva Ula seg gjennom Rondanes karakteristiske blokklandskap. Her skyter spektakulære fjellrygger i været. Her eksploderer fargene nå på høsten.

To små oppdagere har nådd Rondanes knutepunkt, både geografisk og historisk. Her inne ble en utslitt Peter Christen Asbjørnsen i 1842 underholdt med sagnet om Peer Gynt, nå romler tomme mager etter å ha tilbakelagt de fire kilometerne fra Smuksjøseter i lett trav uten stopp. Pølser og fyrstikker fiskes fram fra dagstursekken som utgjør dagens fjærlette bør. Slike fjellturer kan vi like!

Inntil septemberkulda kryper gjennom våte klær, kroppsvarme blir til underkjølt kulde, og tålmodigheten til to små fjellkarer brått er slutt. Finito. Ferdig.

– Mamma, jeg vil hjem til den hytta vi gikk fra...! 
– Jeg også!

Lego foran peisen på Smuksjøseter

LEGOLAND: En varmende peis, en leken kompis og LEGO nok til begge – sjumilsstøvler er på ingen måte nødvendig på Smuksjøseter.

Etter en hutrende rådslagning beslutter vi at den vanligvis så herlige mila som gjenstår fram til Putten seter får vente til godværet og fargefesten atter er på plass i høyfjellet. Her langt øst i fjellheimen og innlandet er ruskevær som i dag tross alt det store unntaket. Og når hele poenget med Rondaneturen er å legge opp fjellturen på ungenes premisser – da er det ingen tvil om hva som lokker mest akkurat nå:

– Lego!
– Foran peisen på Smuksjøseter!

Full rulle til Høvringen

I det vi kommer inn på Smuksjøseter etter åtte kilometers fjelltur, er fjellstøvlene tunge, men verken sutring eller sure oppsyn å spore. Tvert i mot: To begeistra fjellfanter har fortsatt masse energi og oppdagelser å gjøre, i ei fjellstue så spennende og innholdsrik at den fint kan måle seg med storslåtte fjell i et lite hode. Utenfor døra venter dessuten robåt og ørretvann, og neste etappe til tradisjonsrike Øigardseter med sine fredede hus og moderne leiligheter kan fint tråkkes på leiesykler her fra Smuksjøseter når været letter. Eller kanskje vi skal vandre ned til Putten seter med sine sagnomsuste rømmevafler og rømmegrøt? Sjumilsstøvler trengs ikke når fjellstuene på Høvringen tilbyr så fleksible etapper – og Rondaneturen har allerede vist seg som et sant eventyr uansett vær.

Og krefter? Det har to små fjellkarer igjen i massevis etter en lang dag på tur – uten sekk

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!