Våkne i eventyret

På gården Nordre Ekre i eventyrbygda Heidal venter et hotell i særklasse – med gourmetrestaurant i fjøset.

Nordre-Ekre-Heidal Gårdshotell

Tekst: Sigurd Rønningen // Foto: Kristoffer Mæle Thuestad // Sted: Heidal

Det nærmer seg fôring i kufjøset på Nordre Ekre. Utenfor de massive steinveggene sparkes det sultent i gresset. Innenfor låvebrua er det hektisk aktivitet. Så slår fjøsdøra på vidt gap og matmor Marit Ekre rygger småskremt er par meter bakover i det nok en forventningsfull bøling stamper inn i gårdsrestauranten. Så smattes det salig.

– Vi har som regel innslag av lokalmat på menyen, men beveger oss også langt vekk fra fjøset og Heidalen. Ekre drar litt på det:

– Menyen vår i kveld kan vel oppsummeres med Gudbrandsdalen på ferie i Asia. 

Topper Norgesferien

Sausakser og øremerker pryder ikke lenger fjøsveggene på Nordre Ekre. I stedet er det gullrekka av travellers’ choice-diplomer fra Trip Advisor som gir inntekter på gården. Rundt oss utløser forretten, steambun med lokale svinemorr og seterrømme toppet med ananaschutney og koriander, henført sukking.

Fjøsstellet på Nordre Ekre har for lengst utløst lovord på alle tungespråk. I dag tar gårdshotellet ved innfallsporten til Jotunheimen og Rondane i mot gjester året rundt. Rett utenfor de solsvidde tømmerveggene kaster raftingelva Sjoa rundt på raftingflåter i tusentall i løpet av en sesong. Stefan Borsch konstaterer at Nordre Ekre ene og alene er verdt turen fra Karlstad i Sverige.

– Dette stedet topper Norges-ferien. Her er absolutt alle detaljer på et utrolig høyt nivå. Vi har reist mye, men gjennomføringen her skiller seg ut, sier Borsch til ivrig bifall fra fruen.

Fjøs på stell 

Tro likevel ikke at godordene går til hode på jordnære heidøler. På Nordre Ekre er motorsykkelgjengen fra Sunnmøre like velkomne som filmteamet på oppdrag fra Innovasjon Norge. Etter å ha satt til livs reinsdyr fra nærliggende Valdresflya toppes smaksfesten med pistasj- og plommepai med lokallaget iskrem og et ostefat som fortsatt kjennes på kroppen. Halvt svimeslåtte finner vi fram til et soverom fullt på høyde med maten vi nettopp har blitt servert og slukner omgitt av gammelrosa tømmervegger til brusingen fra elva Sjoa. Først godt ut på neste dag våkner vi – i eventyret.

Les mer om Nordre Ekre her: nordre-ekre.no

Oversikt over alle gardshotell

Tak over hodet og historie i veggene

I Nord-Gudbrandsdalen er overnattingstilbudene like unike som maten er ureist. Let litt utenfor allfarveg, og du vil bli rikelig belønnet. Her er noen tips!