Møt: DE FIRE STORE

Nord i Gudbrandsdalen får du audiens hos skogens konge, høyfjellets dronning og urdyra på Dovrefjell på ei langhelg. Bli også med inn i nasjonalparkene på hesteryggen!

moskus-dovrefjell

Tekst: Sigurd Rønningen / Nasjonalparkriket, Foto: Kristoffer Mæle Thuestad og Roger Brendhagen  

MOSKUS

For millioner av år siden beitet moskusen side om side med mammuten i norske fjell og daler. I dag kan du fortsatt oppleve urdyret i levende live på Dovrefjell. Flere av fjellstuene på Dovrefjell tilbyr nemlig daglige moskussafarier med svært stor sjanse for å oppleve moskusen i sitt rette element – og null sjanse for å tråkke moskusen så nær at den angriper deg.

De lodne lokomotivene løper i 60 km/t, altså 60 meter på 3,6 sekunder. Dersom du møter en moskus, trenger den en sikkerhetsavstand på 200 meter. Den kan virke som om den er både uredd og tam når du går forbi den, men moskusen har en uvanlig forsvarsstrategi. I motsetning til andre dyr som rømmer når de føler seg truet, flykter ikke moskusen fra farer, men angriper. Dette gjelder særlig hvis du har med deg hund eller kommer i nærheten av ei moskusku med kalv.

Hvordan finner guidene moskusen? Bli med på en vanlig dag på jobb med moskusguide Knut Berg-Domås.

ELG

Skogens konge gir audiens til alle besøkende på Glittersjå Fjellgård i Murudalen ved innfallsporten til Jotunheimen. En nybygd storsteinsmur med lavt rekkverk gir publikum fri utsikt over elggården og nærkontakt med de firbeinte kongene under mating flere ganger daglig. På Dovrefjell kan man bestille guide fra Moskusopplevelse for elgsafari.

Du kommer neppe nærmere et levende folkeeventyr enn du gjør på tunet til Glittersjå fjellgård. Ikke tettere på Skogens konge heller. Rett utenfor de brunbeisede tømmerveggene, i solhellinga med Glittertind poserende i det fjerne, kommer elgoksen Kongen vandrende. Nei vent, det er jo fruen - elgkua Frøya i følge med kalven Idun! Ved fôringstrauet er middagen servert – en hel liten skog av friske lauvtrær. I armene mine er Hallgrim (4) alt annet enn klar for å bli middag. 

Kom her du, så skal vi se om Idun tør å komme bort til oss, beroliger Eldrid Øien. Ungjenta er en av ytterst få elgpassere i landet og dyretekket er det ingenting å si på. I fjor var villsvingalten på Glittersjå Øiens bestevenn, i år er tre langbeinte regenter favorittene – slik elgene har blitt for tusenvis av besøkende på fjellgården ved Jotunheimen. Forsiktig strekker Hallgrim fram hånda, klapper Frøya på den lange mulen – og kjenner villmarken kaller.

glittersja-jotunheimen-gudbransdalen

Hest

Sjumilsstøvler er slett ikke nødvendig for å oppleve en nasjonalpark. Du kommer lengre enn langt på en bred rygg og fire bein. I Gudbrandsdalen er de lett å finne firbeint følge til rideturer i nasjonalparkene. Det arrangeres rideturer og kurs både for deg som aldri har vært på hesteryggen før og for deg som er mer erfaren.

Les mer: Det store spranget. - Oversikt over ridetilbud i Gudbrandsdalen. 

hesteridning-jotunheimen

REIN

Villreinen er unik for Norge og holder til i hele fem fjellområder i Nord-Gudbrandsdalen. I alle fjellområder finner du spennende og imponerende spor etter menneskets intense og kreative jakt på reinen – men husk at alle som ferdes i fjellet har et særskilt ansvar for å ta vare på den unike villreinstammen som fortsatt lever der. Vil du virkelig oppleve det fascinerende reinsdyret på nært hold og i lys levende live er Sjodalen i Jotunheimen stedet. Den vakre fjelldalen som munner ut av Gjende kalles Reinens Rike: Her finner du unike råvarer, mattradisjoner, kulturhistorie og spenstige aktiviteter knyttet til reinsdyret. Vinterstid kan du sledekjøre med reinsdyr hver uke fra vinterferien til påske, og under Jotunheimen reinsdyrfestival i høstferien kan du kombinere Rein moro med fottur til Besseggen, eller reinsdyrcruise på Gjende (se bilde under).

Reinsdyr-Sjodalen-Jotunheimen