Fargeriket Rondane

Rondane byr på fire fantastiske årstider – men det er på høsten at fargene eksploderer. Er du heldig får du til og med se Lennys busk.

Lennys busk Rondane

Lennys busk.

Tekst: Sigurd Rønningen / Nasjonalparkriket, Foto: Kristoffer Mæle Thuestad/Lenny Johansson

På fotosafari i Rondane

Skrekkelig tidlig septembermorgen på Nedre Dørålseter. I stupmørket haster tause menn over gårdsplassen. Volvo-motorer lirkes i gir. Så senker atter stillhet og stupmørke seg. På mobildisplayet lyser 06:00 mot oss. Har vi likevel forsovet oss til fyrverkeriet?

Svensker i soloppgang

Som sau rundt saltstein har kunstnere, malere og fotografer alltid flokket seg rundt Dørålseter i Rondanes «bakside». Her venter en potent miks av skarpe fjell, smellvakkert terreng og fotogen flora som eksploderer i et fyrverkeri når høstfrosten setter fyr på klorofyllet. Som nå. Oppe på et lite høydedrag et par kilometer øst for Dørålseter skimtes brått røde billykter i grålysningen. Rådville og villfarne står vi snart ved et tåkelagt tjern kranset av pistrete fjellbjørk. En bevegelse anes inne i morgentåken. Konturene av et langlemmet, duknakket vesen skimtes. Så enda ett. Og ett til. Er det elgflokk som gresser der i vannkanten?

– Titta, nu kommer dimman!

– Sagolikt!

– Vad grymt!

Skogens konger viser seg å være et dusin svenske fotografer. Mens superlativene hagler ser også vi brått lyset. Og for et lys! De første strålene fra soloppgangen løfter alle konturer, kontraster og naturelementer opp i en høyere enhet. Rundt oss faller godt voksne mannfolk på kne. Foran Lennys busk.

Les mer: Høsten i Nord-Gudbrandsdalen. - Tips og inspirasjon til høstferien.

Bonsaibjørk 

– Det ble fullstendig oppstandelse da jeg visste de andre bildene av busken i går kveld, folk spurte og grov som gale: Hvor er den busken din? Lenny Johansson veiver med armer og kamerastativ. Blikket er vilt, håret vått.

– Når motivene og lyset klaffer som i dag så løper man jo rundt. Jag blir så himla exalterad! Hovedårsaken til ekstasen er altså en unnselig bjørke- kvast på størrelse med et bonsaitre. Forundret ser vi nok et eksemplar av arten söta bror gå ned på kne og sukke henført inn i kamerahuset. Først når FJELLs fotograf gjør det samme skjønner vi hvorfor: Fargene, formene og terrenget danner et perfekt komponert maleri.

Høstutstilling 

14 bitende kalde vintre brukte maleren Harald Solberg på å male ferdig Norges nasjonalmaleri, «Vinternatt i Rondane» i nabolaget til Dørålen. I våre dager er penselen erstattet av piksler, og fargepaletten på høsten enda mer avholdt enn det blå vinterlyset.

– Sist helg hadde vi fotografer på alle hauger her, fjellvandrere på alle 2000-meterstoppene og rypejegere innover dalene. Jeg tror ingen ble skuffet, smiler vertinne Elin Stordal på Nedre Dørålseter og skyter inn:

– Hele Rondane er jo et eldorado for fjellturer og fotografering på høsten. Her er mer enn nok til alle og gjestene som kommer hit på ukedagen har jo alle godbitene omtrent for seg selv. Tilbake ved Lenny Busks er hobbyfotograf Mia Olovsdatter er i strålende humør, men en anelse spent på omtalen av Rondanes mest brennhete motiv:

– Busk betyr något annat på svenska, men det fattar kanskje inte ni?

Lennys busk Rondane

LENNY OG BUSKEN: – Jag blir så himla exalterad, tilkjennegir fotograf Lenny Johansson.

Tips: Høsten er Nasjonalparkriket og Rondanes kanskje aller vakreste og mest sjenerøse årstid. Vil du ha farger, turterreng, mat og fjellstuer omtrent for deg selv så besøk fjellheimen i ukedagene. I Rondane ligger mange familievennlige fjelldestinasjoner med stort aktivitets- og overnattingstilbud: Atndalen, GrimsdalenHøvringen og Mysuseter. I hjertet av Rondane ligger den populære turisthytta Rondvassbu. Mange fjellstuer og gårdshotell har åpent til og med skolens høstferie.

Les mer og bli inspirert til ditt høsteventyr!

Foto høst rondane

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!