Kulturelle høydepunkt

I Gudbrandsdalen er kulturen synlig uansett hvilken himmelretning du ser. Opplev Gudbrandsdalens praktgårder, museer, severdigheter og arkitektur.

Norsk Fjellsenter i Lom

Museum

Gudbrandsdalsmusea drifter hele 14 museer og avdelinger i Gudbrandsdalen, blant annet på Lesja, Vågå og i Lom. Lesja bygdemuseum er et friluftsmuseum med små og store lafta tømmerhus rundt et åpent tun. I sommersesongen er hus og tun fylt av folk som demonstrerer bakst og andre aktiviteter. Lom Bygdamuseum er et friluftsmuseum som ligger i grønne omgivelser i Presthaugen, bare 300 meter fra Fossbergom i Lom. Hos Norsk Fjellsenter i Lom finner du brearkeologisk utstilling, film fra fjellet, museumsbutikk og kunstutstilling.

I Folldal Gruver kan du oppleve et unikt gruvesamfunn fra 1800-tallet. Bli med inn i de gamle gruvene med gruvetoget. Er du heldig får du også se gruvetrollet. Her er det også utstilt en mammut, gjenoppbygd slik den så ut for tusenvis av år siden. 

Les mer om Gudbrandsdalsmusea her: www.gudbrandsdalsmusea.no.

Sagelva Vasskraftsenter ligger på Bjorli og byr på et unikt stykke lokalhistorie. Sagbruket er opprinnelig fra 1712 og i dag kan du oppleve et fullskala anlegg med forskjellig type sager, kvern, stampe og slipestein - alt drevet av vann.

Severdigheter og arkitektur

Skulpturer, praktkirker og arkitektonisk mesterverk er noe av det du finner langs veien i Nord-Gudbrandsdalen. Praktfulle kirker finnes i så og si alle bygder. Skulpturer er bygd opp på forskjellige punkt rundt i regionen. Ny moderne arkitektur finner du blant annet langs nasjonale turistveier og på Viewpoint Snøhetta.

Bli med i Edvard Munchs fotspor i Vågå.

Munch vandring i Vågå

Farsslekta til Munch kom fra Vågå, og Edvard Munch var selv flere ganger på besøk i fjellbygda har fikk ett nært forhold til. I sommer kan du være med på guida tur i hans fotspor. 

Les mer herwww.munchivaga.no

Gardshotell

Gjennom flere århundrer og generasjoner har Gudbrandsdalens praktgårder blit utviklet og er godt bevart. Å bo på et gardshotell er som bo på et museum. Her kan du våkne opp midt i eventyret.

Les mer om gardshotell i Gudbrandsalen her!

Kristinspelet

Et tradisjonsrikt spel som skjer på Jørundgard på Sel. Forestillingen bygger på triologien om Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Handlingen i Kristin Lavransdatter er satt til 1300-tallet, og hovedpersonen er Kristin, datter til storbonden Lavrans i Sel i Gudbrandsdalen. Romanen følger henne fra hun er ei lita jente og til hun dør som ei gammel enke.

Finn ut mer om Kristinspelet her: www.kristinspelet.com

Finn flere severdigheter i Nord-Gudbrandsdalen.

Nasjonalparkriket

Kulturriket

Les og lær mer om kulturen Gudbrandsdalen har å by på: