Løypemakerne på Bjorli

Det snør ikke skiløyper, selv ikke i Nasjonalparkriket. Hvordan skjer det? Hver dag våkner vi til nykjørte langrennsløyper. Bli med bak spakene på løypemaskina på Bjorli.

Løypemaskin Bjorli

Tekst og foto: Mari Valen Høihjelle // Sted: Bjorli

Snøsikre Bjorli

Se for deg dette: Du har god glid, det er blå himmel, sola skinner. I sekken har du Blå Swix, appelsin, Kvikk Lunsj og toddy. En vinterdag skapt for turklisjeer. Foran deg ligger kilometervis av ferske trikkeskinner. Du glir innover det maleriske fjellriket, du finner roen i langrennssporet. Alt dette, takket være hvem? Hils på løypetråkkerne.

"Jeg trives godt med å ha en så fantastisk flott utsikt på jobb."

Ryper og kaffe

Så du rypa? Tommy Sæther (50) bøyer seg fram i setet og titter ivrig ut vinduet. Sola gir de hvitkledde fjellene rundt Bjorli et raust morgenbad.

- Jeg ser ofte rype og hare her oppe. Ferske jervespor har jeg også sett. Dette er alle tiders turløype, også for meg som lager den, forteller løypetråkkeren ved Bjorli skisenter.

Løypemaskina durer og rister, mens den krabber seg bortover høyfjellsterrenget, omkranset av Kollhø, Svarthø, Kalbottind og Raudmyrhø. Tommy er midt i preppinga av Fjelløypa, den 18 kilometer lange langrennsløypa fra toppen av skisenteret. Runden tar ca halvannen time å tråkke, en morgenstund tråkkemaskinføreren fyller med kaffedrikking, vidt utsyn og kanskje ei plate av Vassendgutane.

- Jeg trives godt med å ha en så fantastisk flott utsikt på jobb. Her ser jeg mot Reinheimen, Tafjordfjella og Romsdalsfjella. Det er spesielt fint når vi var så heldige med været som i dag, smiler han.  

90 kilometer skiglede

Over hele landet finnes de folk som Tommy. Folk som står tidlig opp og går sent i seng for at du og jeg skal få ferske langrennsspor å glede oss over i ferier, helger og ukedager. For gode løyper daler som kjent ikke ned fra himmelen. Hver vinter legger Bjorli Lesja løypelag, som har ansvaret for løypedrifta, ned mellom 600-700 arbeidstimer på å holde det 90 kilometer lange løypenettet rundt Bjorli nypreppet for hyttefolk, besøkende og fastboende. Skieldoradoet spenner fra mektig høyfjell, lune daler og til lysløype med kunstsnø.

Nattarbeider

Dagslyset er i ferd med å svinne, men lysene fra tråkkemaskina lyser opp Brøstdalen ved Bjorli. P1 surrer i bakgrunnen, og YX-koppen med kaffe står på sin vante plass. For mens alle andre har avsluttet arbeidsdagen, har Andreas Karlsen (35) akkurat begynt.

- Det kan fort gå hele natta før vi har tråkka ferdig løypene. Men det er en trivelig jobb, det å sitte for seg selv inne i skogen. Dessuten er det motiverende å se så glade og fornøyde folk i løypa, forteller Andreas, som er daglig leder i Løype maskindrift, som tråkker mesteparten av løypene for Bjorli Lesja Løypelag.

Frontlyktene fanger et fjærlett snødrev. I det fjerne blinker lysene fra hyttefeltet. Maskina rister. Mildvær på dagtid og kuldegrader om natta, har gjort snøen grov. - Det er litt hardt i løypa nå. Vekselvis mildvær og kaldt gjør det litt utfordrende, sier løypetråkkeren. På hardt føre er vanlig tråkkefart 8 km/t, men nysnø og silkeføre tillater 12 km/t.

Følger ruta

I bakvinduet ligger en gps-tracker, slik at ivrige skifolk kan følge med på ruta til tråkkemaskina.

- Folk har sluttet å ringe for å høre hvor vi har kjørt opp sist. Nå sjekker de bare skisporet.no eller Facebook for å finne de ferskeste sporene. Etter nesten to timer har Andreas fullført Brøstdalsløypa. Nå venter en stopp på bensinstasjonen, før han fortsetter løypeprepping.

- Påfyll av drivstoff er viktig: Diesel på maskina og kaffe på meg, ler han.

Langrennsløyper Bjorli

FAKTA - Langrenn på Bjorli

* Sygardsløypa (5,5 km): Lysløype med kunstsnø (2,5 km). Åpen fra ca 1. november. Klassisk + skøyting. 

* Bakkeløypa (6 km): Flatere treningsløype. Klassisk + skøyting. 

* Brøstdalen (14 km): Variert løype innover dalen. Klassisk. 

* Rånåkollen (15 km): Relativt lett løype rundt Rånåkollen. Klassisk. 

* Morkenløypa (8 km): Lett og populær tur i flatt skogsterreng. Klassisk. 

* Nystuguberget (8 km): Noe kupert og fin utsikt over Bjorli. Klassisk. 

* Einbuløypa (12 km): Solvendt i flatt og lett kupert terreng. Klassisk + skøyting. 

* Fjelløypa (18 km): Flott rundløype i høyfjellsterrenget fra toppen av heisen. Klassisk. (Kilde: Bjorli Lesja Løypelag)