Ingenting er som hjemme

Samlet har de flere hundre reisedøgn i året, men for idrettsstjernene Johanne Killi og Marcus Kleveland er det er likevel ingenting som kan måle seg med å komme hjem til Dombås.

Marcus Kleveland i Dombås Skiheiser

Marcus Kleveland (18) trives godt hjemme i skibakken på Dombås og tar like godt oppkjøringen til OL her.

Tekst og foto: Maria Kampesæter Kleiven

– Jeg har jo vokst opp med hoppene her, men for meg er det helt konge, sier Marcus og ser opp mot Frøysa, den største hoppkulen i bakken. Han har mange timer i alpinanlegg i USA, Alpene og flere andre steder i verden. Likevel trives han best hjemme.

– Det er mye artigere å kjøre i bakken hjemme, selv om det er et annet anlegg enn de store i utlandet.

Under fjorårets sesong var Marcus hjemme bare 1,5 måned til sammen. I år er han prioritert i Dombås skiheiser. Oppkjøringen til OL er for lengst i gang, og det lokale OL-håpet gjør det like godt hjemme. Frem til midten januar boltrer han seg i skibakken og på trampolinene i det tidligere fabrikklokalet på Dombås, før han gjør finpussen i blant annet USA.

En av verdens største snowboardstjerner har fått drahjelp av lokale ildsjeler og sponsoren Red Bull til å legge til rette treningsforholdene i skibakken, og det kommer flere til gode. Terrengparken i bakken er åpent for alle med heiskort.

Marcus hadde snowboard på føttene første gang da han var 3,5 år gammel. Det første møtet med brettet var ikke «kjærlighet ved første sving», og Marcus var innom ski en periode.

– Først var det jeg, pappa og søsteren min som kjørte, men etterhvert fikk jeg flere venner som kjørte, forteller Marcus, som bor bare et par hundre meter unna skibakken.

Marcus Kleveland

Marcus har så å si vokst opp i Dombås skiheiser og har satt pris på det gode miljøet og en god utvikling av bakken de siste årene.

– Vi pushet hverandre og vi har det moro når vi kjører her, sier han. Det gode miljøet og vennene har bidratt til å holde oppe motivasjonen til snowboardstjernen, som har vært idrettsutøver på fulltid etter 10. klasse.

– Det er det å balansere det. Jeg har fullt fokus på konkurranse, og jeg føler jeg er på jobb når jeg er ute og reiser. Da er det godt å komme hjem. Når jeg kjører her, er det mer kødd og moro, sier Marcus.

Flere har sagt ”hva er det i vannet på Dombås? ” Samtidig som skiskytterstjernene Tora og Lars Berger har briljert internasjonalt i flere år, har flere lokale stjerner kjørt seg opp i andre vintergrener. Dombås skiheiser har hittil fostret opp tre X-games deltagere og seks OL-deltagere. Med sine henholdsvis to og tre X-games medaljer sikter nå også Marcus Kleveland og Johanne Killi seg inn på OL i Pyeongchang i Sør-Korea. Snowboardkjører Emil André Ulsletten og bordercross-kjører Hilde Katrine Engeli deltok i OL i Sotsji i 2014.

Noen lurer også på om hemmeligheten kan være den berømte pommes fritesen som har vært fast på menyen i skiheisen siden frityren gjorde sitt inntog i Dovre kommune. Marcus er overbevist om at det er en del av suksessfaktoren.

Marcus Kleveland (18) ble verdenskjent da han som 13-åring og verdens yngste landet en triple cork. Han var likevel godt kjent i miljøet før dette – som 8-åring fikk han sin første sponsoravtale med Nitro Snowboards, som har sponset ham siden. Som 14-åring ble han regnet som en av Europas beste juniorkjørere. Som 16-åring imponerte han med et nytt supertriks – da han ble verdens tredje og yngstemann til å lande en quadcork. I 2017 tok han gull og sølv i X-Games i Aspen. Han deltar i OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!