Toppturer på ski i Rondane

Rondane har 10 topper over 2000 meter og det byr på gode muligheter for toppturer på ski.

Randonnee i Rondane

Toppturer i Rondane

Rondane er en skjult perle for skikjørere. På grunn av langre anmasjer til fjellene og mye vind, har ikke Rondane etablert seg som ett toppturområde, men overnatter du på Rondvassbu er det mange muligheter rett utenfor døra. Digerronden, Midtronden og Høgronden bestiges lettest fra østsiden av Rondane. Resten av toppene kan bestiges fra Rondvassbu, eller fra Mysusæter. Sagtindene kan også nås fra både Mysusæter og Smuksjøseter/Høvringen.

Les mer: Randorevolusjonen Rondane - Aldri har lista vært lavere for de aller høyeste skiopplevelsene.

Guiding og utleie i Rondane

Rondaneguiden guider deg gjerne til topps og arrangerer kurs og turer på forespørsel. Les mer her: rondaneguiden.no

Rondvassbu er omringet av 2000 meters topper og ligger midt i Rondane Nasjonalpark. Her kan du bo, leie komplett randonneeutstyr og bli med på guida turer fra dørstokken. Les mer om Rondvassbu her: rondvassbu.dnt.no

VESLESMEDEN

Denne toppen er av de mest populære på vinterstid i Rondane. Med sitt luftige toppunkt og nydelige nedkjøring er den en opplevelse absolutt verdt turen.

For å komme opp følger du sommerløypa 3,5 kilometer opp i Rondhalsen, før du ved cirka 1550 meter høyde går nordvest mot høyde 1871. Derfra følges ryggen mot toppeggen. Ofte må skia settes igjen rundt hundre meter under toppen. Her har du stup på tre kanter, så gå langt fra kanten da det kan være store snøfonner der.

Den vanligste nedkjøringa følger samme rute tilbake. Det er også mulig å velge en langt brattere nedfart ned mot Indre Kalbekkbotten, men denne har vesentlig høyere skredfare. Les mer om turen her.

LJOSÅBELGEN

Ljosåbelgen er Rondanes mest klassiske skitopp og ligger en fin dagstur fra Rondvassbu, Mysusæter og Spranget.

Den karakteristske formen har gjort at Ljosåbelgen også kalles Sukkertoppen. Toppen er ikke blant de aller høyeste i området, men byr likevel på Rondanes flotteste nedkjøring. Kjøringen er sjelden brattere enn maksimalt tretti grader.

Rondvassbu er det beste utgangspunktet for toppturer i Rondane. Det tar om lag 3 timer å gå de 11 kilometrene fra Mysusæter til Rondvassbu. Mange som går på topptur i området går inn til hytta med langrennski og trekker pulk med tyngre turustyr.

Opp: Fra Rondvassbu følger du skiløypa mot Peer Gynt-hytta og tar av ved Ljosåbotten. Gå opp i skaret mellom Ljosåbelgen og Smiubelgen. Ofte må man sette igjen ski/snowboard de siste hundre høydemetrene før toppen.

Alternativt: Parker på Mysusæter/Tjønnbakken, følg skiløype mot Peer Gynt-hytta. Ta av løypa etter ca. 4. kilometer ved Ljosåe og følg elveleiet oppover, bak Randen til du kommer til skaret mellom Ljosåbelgen og Smiubelgen.

Ned: Nedkjøringen går ned i Ljosåbotten og følger derfra den samme veien som oppstigningen.

Alternativ nedkjøring: Østflanken ned mot Krokutbekkbotn byr også på flott nedkjøring. Les mer om turen her.

Rondane topptur ski vinter