Elg i solnedgang

Drømmer du om å oppleve skogens konge på kloss hold? Med elsykkel i skyggen av Dovrefjell er elgspotting fort hjort.

Elg i solnedgang (Hjort)

UTHJORT: Brått sto skogens konge der ikke likevel.

Tekst: Sigurd Rønningen // Foto: Cathrine Dokken // Sted: Dombås

Villreinen er vakrest i fjellet, moskusen selve urdyret.
Men det finnes bare én firbeint konge: Elgen. Hver kveld når skyggene blir lange holder den høyreiste regenten hoff på de vidstrakte jordene i fjellbygda Lesja. Med lydløst, tobeint publikum rullende måpende forbi på to hjul.

Velkommen til en el(g)sykkeltur utenom det vanlige!

Sykkelsafari på El-Sykkel

- Har dere prøvd elsykler før?

Assosiasjonene til safari er ikke påfallende i Dombås sentrum. Inntil guide Ole Johan Steinvik i Dovrefjell Adventures kikker ut av ei lagerdør. Hver kveld i fire måneder har han tatt med norske og utenlandske turister på elgsafari (eller var det elsafari?) – med elektriske sykler som genial erstatning for Range Roveren, og Lesja som substitutt for Serengeti. Hvor mange elger han har logget?

- Aner ikke – men det er kun én kveld vi ikke har sett dem, forteller Steinvik. Så suser vi uanstrengt av gårde over parkeringsplasser, under rundkjøringa og inn i elgeventyret – snakk om kortreist safari!

Tour de Dovre 

Kombinasjonen elmotor, målrettet sykkelsatsing, to jernbanelinjer og fantastiske fjellområder har på rekordtid gjort Dovre og nabobygda Lesja til sykkeldestinasjoner i den absolutte Norgestoppen. Fra kollektivknutepunktet Dombås kan du sykle gjennom spektakulær fjellnatur fra Dovrefjell til Romsdalsfjorden – eller ei 125 kilometer lang rundløype over Dovrefjell, via Folldal og hjem gjennom den smellvakre seterdalen Grimsdalen. Langs begge traseene kan etappene skreddersys med transport av både folk og sykler på toget underveis – eller hjem igjen når turen er over. Nystartede Dovrefjell Adventures har også tilbud om utleiesykler på alle fjellstuene underveis på runden – eller leie av elsykkel fra hovedkvarteret på Dombås.

- Da er det faktisk fint mulig å sykle hele rundløypa over Dovrefjell på én dag, forteller Steinvik.

Den største hiten er likevel sykkelturer i selskap med skogens konge.

Sorte får

Dette er så rått! Rullende fram som indianere på lydløse jernhester har vi nesten følelsen av være på jakt. Sitrende av spenning speider vi årvåkent ut på hver nye åkerlapp. Ser rødrev. Ekorn. Grevling. Men hvor er safariens hovedattraksjon? Til elgens forsvar skal det sies at vi er for seint ute – i løpet av de to siste dagene har bøndene på Lesja slått andreslåtten rund baut. Nå er vi på safari i et snauklipt matfat med få muligheter til å stikke seg bort for storvokste regenter. Følgelig holder elgen seg hjemme i sitt egentlige rike, skogen.

Elg på Dovrefjell

HELT KONGE: Brått var audiensen innvilget. Hvor vi fant skogens konge? Ved Kongeveien over Dovrefjell, selvsagt.

- Der! Borte ved sauene! Det må da være to elger? Vi setter fra oss syklene og sniker oss fram i skogkanten – avskrekket av guidens historie om ufrivillig lagtempo og mannevond elgku jagende bak. Safarisyklistene slapp med skrekken – men for oss ble det bomtur: Elgene vi så viste seg ved nærmere ettersyn å være sorte får.

– Da blir det Dovrefjell, sier guiden.

Moskusens rike

I Dovre og Lesja er det aldri langt til storvilt – krydret med moskusen som tiltrekker seg skuelystne fra hele verden. Nå ruller vi selv opp på selve Dovrefjell i retning Fokstugumyrene – med nær garanti for nærkontakt med langlemmet fauna.

- Neste gang må dere prøve elgsafari i kano, ivrer Steinvik:

- Vi har utleiekanoer på Dovregubbens Hall midt på Dovrefjell, og derfra kan dere fra 1. august padle inn i fantastiske Fokstugumyra. Det er elg overalt der.

Så går det troll i ord: Brått står hele familien Elg og gomler kveldsmaten rett ved oss. Fem imponerende majesteter, langt røsligere enn forventet. Omtrent i fart hopper fotografen ut på en fjellrabb, får noen eksponeringer før mørket faller på. Brede glis, ærbødige nikk og Dombås neste.

Da er det at fotografen brått utløser akutt skrens:

- Stopp! Se på den kjempeelgen der da! I grøfta rett foran oss står en praktfull hjortebukk, perpleks over brått å ha blitt forfremmet til skogens konge.

- Ikke så lett å se forskjell i mørket da, mumler fotografen.

Eller som de sier i dyreriket Dovre og Lesja:

- Fort hjort.

Dovrefjell Adventures - Ole Johann Steinvik

ELEMENTÆRT: Ole Johan Steinvik i Dovrefjell Adventures byr på elektriske øyeblikk med elsykkel som lydløst og langtrekkende framkomstmiddel.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!