Store Knutsholstind

Kongen av Gjendealpene har alt en fjellelsker kan ønske seg: Enkel klyving, historisk sus og et usedvanlig vakkert utsyn over breer, tinder og storslåtte daler.

Tekst og foto: Mari Hvalen Høihjelle // Sted: Jotunheimen

Storslagen utsikt til Jotunheimen

Underveis har du god anledning til å studere mange av Jotunheimens alpine topper.

Store Knutsholstind er kongen i Gjendealpene, fjellene mellom Bygdin og Gjende i Øst-Jotunheimen. Norges 13. høyeste fjell byr ikke bare på en stor toppturopplevelse, men har også historisk tindesus over seg. Fjellet førte nemlig til en feide mellom to markante fjellpersonligheter. For da William C. Slingsby erobret Store Skagastølstind i 1876, overskygget det oppmerksomheten rundt Johannes Heftyes førstebestigning av Store Knutsholstind året før. Deretter begynte fjellmennene å krangle om hvilket som var mest krevende, som det i dag vi utvilsomt vet er Storen.

Turen til Store Knutsholstind

Turen starter fra Gjendebu, DNTs eldste hytte, en folksom augustdag. Vi følger skiltinga mot Svartdalen/Torfinnsbu, og går fra beitende kyr, oppover lune bjørkelier, før vi tar fatt på den bratte kneika opp til Svartdalen. Utsikten utover smaragdgrønne Gjende er verdt å stoppe for. På vei innover Svartdalen ligner Store Knutsholstind en pyramide, med sin vide trekantformede topp.

Utenfor DNT-stien

Ved det første tjernet forlater vi DNT-stien ved en kampestein. Her følger vi varder og tråkk oppover den bratte vestflanken. Vær oppmerksom på at merkingen opp til toppen ikke er like tydelig som på en vanlig sti, så her er det viktig å ha et våkent øye. Sammen med fare for steinsprang i den tidvis løse ura, er det nettopp det å miste ruta og gå seg fast som kan skape størst problemer. Følger man normalveien er det en grei topp å komme opp, såfremt man er litt fjellvant.

Jotunheimen for dine føtter

Utsikten fra toppen er et kapittel for seg selv. Her ser du utover hele Jotunheimen. Uvanlig vakkert er blikket innover Storådalen, omkranset av Memurubrean, Semeltinden, Skardalseggje, Rauddalseggen og Mjølkedalstind.

 

UTGANGSPUNKTET: DNT-perlen Gjendebu finner du ved vestenden av Gjende og er et glimrende utgangspunkt for turen. 
 

HVOR: Store Knutsholstind (2341 moh) i Jotunheimen nasjonalpark

ADKOMST: Parker ved Gjendesheim. Ta Gjendebåten inn til Gjendebu. Følg DNT-sti mot Svartdalen/Torfinnsbu. Forlat stien ved det første tjernet i Svartdalen og følg varding/tråkk opp vestflanken til topps.

LENGDE: 8–10 timer tur-retur. Ca 8 km én vei. Nesten 1400 høydemeter.

VANSKELIGHETSGRAD: Krevende. Vær obs på løs og bratt ur. Steinsprang er det største faremomentet.

OVERNATTING OG MAT: Gjendebu

Flere perler i jotunheimen:
- Nørdre Svartdalspiggen (2137moh)
- Hinnotefjellet (2114moh)
- Gjendetunga (1516moh)
- Surtningssue (2302moh)
- Glittertinden (2465moh)