Randorevolusjonen Rondane

Aldri har lista vært lavere for de aller høyeste skiopplevelsene. I Randonnée – unnskyld Rondane, Jotunheimen og Breheimen viser lommekjente guider veg til herlige opp- og nedturer.

Topptur til Ljosåbelgen i Rondane

Tekst: Sigurd Rønningen // Foto: Live Andrea Sulheim // Sted: Rondane

– Jøss, hva er galt med skiutstyret?! Første gang du har randonnéeski på føttene dukker spørsmålet opp raskere enn du rekker å stave ordet «fjærlett». Så blir du frelst. I det skituppene peker til værs opp den første kritthvite kneika mot Veslesmeden (2015 m.o.h), rett utenfor dørstokken på Rondvassbu, har vi skjønt tegninga. Superlett, robust og allsidig åpner dette skiutstyret en helt ny vinterverden. Uanstrengt legger vi høydemeter bak oss i et tempo til forveksling lik langrenn. Midt i Rondanes urørte himmelrike. Uten et skispor å se. Milde stålkant for et kick!

Garantert opptur

Øystein Gården er ikke som hytteverter flest. Der vertskapet på andre fjellstuer har mer enn nok med å lage mat, vaske rom, frakte varer, og veksle noen ord med gjestene – så tar Gården dem med ut på toppturer. Hver eneste helg vinteren gjennom forsvinner hytteverten ned i kjelleren på Rondvassbu, kommer opp igjen som toppturguide med flunkende nytt utleieutstyr, spesialtilpasset inntil 20 gjester i slengen. Så bærer det ut og opp for egen maskin – typisk til topps på Veslesmeden (2015 m.o.h) på lørdag, og heidundrende nedkjøring fra Ljosåbelgen (1948 m.o.h) helt tilbake til Mysusæter og parkeringen på søndag.

– Pågangen er til å bli svimmel av, forteller den topptrente hytteverten som også går guidede toppturer tre dager i uka hele sommersesongen:

– I vinter har vi ventelister på randonnéeturer hver helg. Selv med fire skiguider blir toppturhelgene fulltegnet omtrent i det vi legger dem ut. Men fortvil ikke: Har du lyst til å teste randonnéemoroa på egen hånd, er det fritt fram å leie skiutstyr og skredsøkere av topp kvalitet alle ukedager. Og nok av guida toppturer å velge mellom i resten av fjellheimen nord i Gudbrandsdalen. Svært stabilt vinterklima gjør fjellområdene som til sammen huser alle landets 2000-meterstopper til toppturparadis allerede i februar. Har du randonnéeutstyr på føttene kan du fint holde det gående ut juni.

Øystein Garden - Bestyrer og toppturguide på Rondvassbu

TOPP UTSTYR: Ingenting å si på verken kvalitet eller vedlikehold av randonnéeutstyret som leies ut på Rondvassbu.

– Skal vi virkelig stå på ski ned igjen her?, er standardreplikken på toppen av steile Ljosåbelgen.

Fjærlett

«Lang tur» er den direkte oversettelsen av den franske farsotten randonnée. Inntil langt ut på 2000-tallet var det uvirkelig lette fjellskiutstyret like eksotisk i norsk fjellheim som stavemåten. Så kom skredet. Alpinister hekta på skiheiser, tilbedere av telemarksvingen, fjellfolk med BC-utstyr: Alle har de brått samme ønskeliste. Komplett randonnéeutstyr. I form av fjærlette ski med stålkanter, enda lettere komposittstøvler og bindinger så unnselige at du tror du glemte dem i butikken. Samt obligatoriske skifeller, teleskopstaver, skredsøkeutstyr og spesialutviklet topptursekk. Javisst, innkjøpsprisen er like svimlende høy som vekten på utstyret er lav. Men frykter du personlig ruin finnes det altså en snarvei ut av uføret: Legg toppturen til fjellheimen nord i Gudbrandsdalen og lei deg skiutstyret for ei helg.

Fra fjern og nær

– Selv folk med fire-fem timers reisevei rekker å gå inn hit til Rondvassbu sent fredag kveld etter jobb, forteller Gården:

– Når gjestene våkner lørdag morgen får de hele toppturpakka ferdig servert: Personlig tilpasset randonnéeutstyr, lommekjent guide – og så ligger vi så langt øst at vi har stabile minusgrader og mye mer godvær enn resten av landet. Her risikerer ingen å starte på bar bakke, ler Gården på vei opp Ljosåbelgen sin kritthvite toppflanke.

HIMMELSK NEDTUR

Så er vi brått på toppen. Først i det siste bratthenget har vi kjent på pulsen og priset oss lykkelige for skarpe stålkanter og brede feller. Mens Jotunheimen og Dovrefjell funkler i det fjerne, rager Rondanes 2000-meterstopper rundt oss som et kompakt lekeland. Så mange høydemeter, så små avstander, så rikelig med terrengformasjoner dekket til knusktørt pudderparty. Jøss, randorevolusjonen har faktisk gjort gamle ronder til vinterlig toppturmekka – med sesongstart allerede i februar!

– Skal vi virkelig stå på ski ned igjen her?, er standardreplikken på toppen av steile Ljosåbelgen.

– Så setter vi to svinger, og folk er helfrelst, forteller guide Gården med et lurt smil:

– Vi får vel se oss hjemover igjen...

Så drar han vinterens største trumfkort ut av sekken: Drøye 1000 meter sammenhengende utforkjøring direkte tilbake til bilen! I stedet for å stå utfor tilbake til startpunktet ved Rondvassbu og ei påfølgende mil med trått langrenn tilbake til bilveien, har luringen Gården funnet en overraskende snarvei: Himmelsk utforkjøring, herlig hockey og lett staking ned hele fallinja direkte tilbake til parkeringsplassen på Mysuseter.

- Randorevolusjon!

PS! Av hensyn til villreinen stenger Rondvassbu rett etter påske – men fortvil ikke: Hyttevert Øystein Gården tar med seg toppformen og randonnéeutstyret for utleie og tilbyr guidede toppturer i Jotunheimen i april, mai og juni med base på nyetablerte Vågåvatnet Feriesenter.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!