Langrennsmekkaet Lemonsjøen

- Med ett av Norges lengste oppkjørte løypenett. Hvis Morgedal er skisportens vugge, er Lemonsjøen og Sjodalen dens syvende himmel.

Lemonsjøen langrenn

Tekst: Sigurd Rønningen, Foto: Terkje Rakke/Nordic Life.

Hvor lenge varer din vinter? På Lemonsjøen legges Blå Ekstra i november og gir feste til godt over påske.

Hvor stort er ditt løypenett? Vågåfjell Turløyper tilbyr tidvis landets lengste sammenhengende skispor ved foten av Jotunheimen.

Hvor variert er din vinterferie? Fra Lemonsjø Fjellstue og Hyttegrend strekker preparerte langrennsløyper seg i alle himmelretninger. Mot
sør gjennom storslåtte Sjodalen til Jotunheimens snaufjell og kvisteløyper ved Gjende. Mot vest til Tesse og godbitene på Brimi. Mot øst ned til eventyrlige Heidalsskogen med trollfuruer som følge.

Går du lei av diagonalgang og dobbelttak langs Jotunheimenløypa venter i tillegg 12 km preparerte skøyteløyper ved Hindsæter. Foretrekker du fart og frikjøring ligger landets mest sjarmerende alpinsenter rett utenfor døra. Toppet med cappuccino servert av baristabudeia på Kalven Seter, legendarisk middag på Lemonsjø Fjellstue og kanskje fjellkørling på Lemonsjøen «naturisarena»?

Nytt av året er det unike skianlegget Mån – hvor unger og voksne kan boltre seg i flombelyst, dosert akebakke og lekent skicrossanlegg og lysløype til langt på kveld.

Er det rart to generasjoner Furuset, vertskapet på familieeide Lemonsjøen Fjellstue og Hyttegrend, snakker i munnen på hverandre når hvitevarer blir tema:

– Vi er helfrelst. Blir aldri lei de gode, gammeldagse vintrene her nord i Gudbrandsdalen, sier mor Marit, datter Mari og sønnen Tor-Ivar.

Lengst i landet

Sist vinter logget skisporet.no svimlende 320 kilometer oppkjørte langrenn- sløyper i alle himmelretninger ut fra Lemonsjøen. Ett av de lengste sammenhengende oppkjørte løypenettverket i landet – gjennom et terreng så variert og allsidig at hver skitur føles som første gang. Det er ikke alle langrennsløpere forunt å smøre skiene med utsikt til Rondane og spise kvikklunsjen i selskap med Jotunheimen. Ekteparet Kjersti Nystuen og Terje Jonny Sveen er blant dem som går og går og går, men aldri går lei.

– Vi har vært landet rundt på Norgescup og hovedlandsrenn med ungene, og det er forsvinnende få steder som kan måle seg med Lemonsjøen, sier Sveen:

– Her finnes skiløyper og terreng for alle – og får du ikke med deg hele familien på tur så er alpinsenteret på Lemonsjøen en sjarmerende lekeplass med noen av verdens beste frikjørere i aksjon i snøskavlene hver helg.

Vertskapet Lemonsjø

Compact skiing

Det snør ikke skispor, selv i fjellheimen nord i Gudbrandsdalen. På Lemonsjøen satses det offensivt med moderne tråkkemaskin, flott tilrettelagte traseer for til at magemålet på gjester, hyttenaboer, forbireisende og lokalbefolkning ikke har est nevneverdig ut er også å finne utendørs.

– Gjestemønsteret har forandret seg igjen de siste par årene. Vi opplever at gjestene nå kommer for «gammeldagse» ferier med mange dagers opphold og rolig tempo, sier Mari:

I et vinterland med stadig mer ustabilt snødekke, kan noe av forklaring være nettopp de «gammeldagse» vintrene på Lemonsjøen med permanent bra skiføre:

– Og så er mange begeistret over at nærområdet byr på «compact skiing» for alle aldre og ambisjonsnivåer, sier Mari. Og så peppersteken, da.

Lemonsjø steak house

Når er en steik godt mørnet? Sausen perfeksjonert? På Lemonsjø Fjellstue har mor Marit servert peppersteken uforandret gjennom snart fire tiår – så populær er signaturretten. Årsaken til at magemålet på gjester, hyttenaboer, forbireisende og lokalbefolkning ikke har est nevneverdig ut er også å finne utendørs.

– Hver kveld vinteren gjennom ser vi hodelykter passere på kryss og tvers utenfor fjellstua, forteller Tor-Ivar Furuset – perfeksjonisten som er både kjøkkensjef og løypemaskinfører.

Selv har vertinne og småbarnsmor Mari et trumfkort i ermet hvis kilometerne blir for lange og frasparkene for korte: Heisbasert topptur til Trollhøe – den nesten 1400 meter høye fjelltoppen som har lånt navnet sitt til det verdensberømte frikjøringsmiljøet på Lemonsjøen.

– Toppturen til Trollhøe er like fantastisk hver gang. Jeg hopper på heisen med ungene rett rundt svingen og blir trukket nesten til topps. De siste meterne er null stress med utsikt til Jotunheimen, Dovrefjell og Rondane – presentert via siktskiva på Trollhøe. Offisiell åpning av Viewpoint Trollhø skjer i juni 2018.

Så venter 500 høydemeter flott frikjøring (eller like gjerne aking) ned igjen:

– Da er det til og med mulig å få med seg ungdom på langrennsferie, vettu.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!