Trolløypa - Rondane til Lillehammer

Drømmer du om en skitur over hvite fjellvidder og milevis med skispor i vekslende terreng? Kombinert med overnatting på tradisjonsrike hotell eller fjellstue? Når du kommer frem får du servert en velsmakende middag før du trekker deg tilbake og får en god natts søvn. Neste dag legger du ut på ny etappe i vintereventyret. Fristende? Da er Troll-Løypa fra Høvringen til Lillehammer noe for deg!

Fjellski på Høvringen

Trolløypa er Europas flotteste skiopplevelse. Løypa går gjennom majestetiske Rondane Nasjonalpark i nord til OL-byen Lillehammer i sør. Det er ikke bare en skitur, men ekte ”skiekspedisjon” over hvite fjellvidder og milevis med skispor i vekslende terreng. Går du hele turen er det 7 etapper på 22-38 km. Totalt er løypa 145 kilometer fra Høvringen til Sjusjøen.

Turen starter på Høvringen og blant høye fjell med utsikt til blant annet Smiubelgen og Rondslottet. Videre går løypa via Kvamsfjellet til Venabygdsfjellet, videre til Øksendalen og forbi setergrendene på Øyerfjellet til Nordseter. Herfra kan man velge å gå en lengre sløyfe om Sjusjøen eller ned til Lillehammer. 

Trolløypa er merket fra 15. februar til over påske. Deler av traseen er ikke preparert, men den er merket hele veien. Dagsetappene er på 17 km – 36 km. På veien kan du oppleve tradisjonsrike høyfjellshotell og fjellstuer med høy komfort, god mat og trivelig vertskap. På en av etappene er det overnatting på DNT hytte, og du kan også velge å overnatte på hytter eller telt på veien. Vi har anbefalt 7 dagsetapper, men du kan gjerne ta flere på en dag, eller gå kun deler av løypa. Værforholdene i høyfjellet kan være varierende, så forbered deg godt og lær deg å bruke fjellvettreglene før du legger ut på tur.

Se skisporet.no for løypekart og status for preparering av løypene.

Du kan også velge mellom en ferdig pakketur fra Discover Norway der du får bagasjen fraktet fra sted til sted.

Trolløypa etappe for etappe

Etappe 1: Høvringen - Kvamsfjellet

Distanse: 28 km 

Løypeinfo: Preparerte løyper. Sjekk skisporet.no for status på preparering av løyper.

Nivå: Dette er en lett/middels dagstur for deg som har gått endel på ski før. 

Kart: Høvringen-Kvamsfjellet 1:50 000

Starten på turen går fra Høvringen. Turen går i høyfjellsterreng i ca.1000 meters høyde. Det er stigning de første 5 km, deretter lett løype til Mysuseter og Kvamsfjellet. Etappen går i preparerte spor. Underveis åpner landskapet seg, og man ser den karakteristiske Smiubelgen og Thomasholtet i nordøst, og like etter Smuksjøseter passeres grensa til Rondane Nasjonalpark. Det finnes flere flotte høyfjellshotell og fjellstuer på Høvringen å starte turen fra.

Vi anbefaler å ha en overnatting før du legger ut på tur, da kan du få lokalinformasjon fra overnattingsstedet og tilpasse deg forholdene. På turen kan du stoppe på Peer Gynt hytta for en rast eller en vaffel i solveggen dersom de holder åpent. Du kan også overnatte på hytta. Ved etappens slutt er det overnatting på Rondablikk Høyfjellshotell.

Fireplace-winter in Rondane

Etappe 2: Kvamsfjellet - Venabygdsfjellet

Distanse: 33 km 

Løypeinfo: Det meste av turen går i stikket, men ikke prepart løype. Sjekk skisporet.no for status på preparering av løyper.

Nivå: Dette er litt mer krevende dagstur da den går utenfor preparerte løyper.

Kart: Høvringen-Kvamsfjellet 1:50 000 og Ringebu 1:50 000

Du starter turen fra Rondablikk Høyfjellshotell. Mye av denne etappen går i åpent høyfjellsterreng i stikket, men ikke prepart løype. Det gjør at turen kan være krevende dersom det er dårlige forhold. Her er det ekstra viktig med riktig utstyr. Det er en stigning opp til Eldåkampen og Eldåbu. På Eldåbu ligger det en DNT hytte med selvbetjening hvor det er mulig å overnatte. Herfra går terrenget litt opp og ned frem til Venabygdsfjellet, hvor du kan velge mellom flere flotte overnattingssteder. Vi kan også anbefale en tur i Karlsvogna Fjellbad på Spidsbergseter Resort Rondane for slitner kropper.

Etappe 3: Venabygdsfjellet - Øksendalen

Distanse: 25 km 

Løypeinfo: Strekningen blir preparert med jevne mellomrom etter 15. februar. Sjekk skisporet.no for status på preparering av løyper.

Nivå: Dette er relativt enkel etappe som er godt merket. Men er været utfordrende kan det være dårlig sikt.

Kart: Ringebu 1:50 000

Etter frokost på Venabygdsfjellet, starter du etappen rett utenfor døra. Denne etappen går forbi Dørfallet og over i et flott høyfjellsterreng. Her kan du oppleve vidstrakte vidder i en høyde på 930 – 1100 moh. Etappen avsluttes ved Friisvegen hvor du kan overnatte på Friisvegen Turistsenter Måsåplassen.

Etappe 4: Øksendalen - Vetåbu

Distanse: 22 km 

Løypeinfo: Deler av strekningen blir preparert. Sjekk skisporet.no for status på preparering av løyper.

Nivå: Dette er tur i lett terreng med lett stigning.

Kart: Ringebu 1:50 000

Denne turen starter på 870 moh og avsluttes på 1000 moh. Løypa går på østsida av Nysætra mot Breistulen. Deretter i vestre kant av Stormyra og videre østover rundt Høgsåsen ned mot Vetåbu. Turen går i variert terreng gjennom bjørkeskog og over myrstrekninger. Ved ankomst overnatter du på Vetåbu (925 moh) som er en selvbjent DNT hytte i Ringebu øst for Fåvang. På Vetåbu er det to hytter med totalt 16 sengeplasser.

Etappe 5: Vetåbu - Øyerfjellet

Distanse: 36 km 

Løypeinfo: Store deler av løypa er preparert. Sjekk skisporet.no for status på preparering av løyper.

Nivå: Dette er en lang dagstur. 

Kart: Ringebu 1:50 000

Fra Vetåbu legger du ut på en lang dagsetappe mot Øyerfjellet. Denne turen går i relativt lett terreng over myrer og i delvis åpent skogsterreng. Løypa går sørøstover på Goppolmyrene og videre sørover til løypedelet nord for Raudberget. Videre sørover i østre kant av Digeråsen, forbi Keiken, Vedemslia og Rognhaugen videre til Øyerfjellet. Her er det flere alternative overnattingssteder. Går du mot Hafjell kan du velge mellom Pellestova Hotell Hafjell og Ilsetra, eller du kan gå østover til Hornsjø Høyfjellshotell.

Etappe 6: Øyerfjellet - Nordseter / Sjusjøen / Lillehammer

Distanse: 7 - 30 km 

Løypeinfo: Preparerte løyper. Sjekk skisporet.no for status på preparering av løyper.

Nivå: Dette er en relativt enkel dagsetappe hvor du kan velge måter å avslutte turen på. 

Kart: Øyer-Lillehammer 1:50 000

Du kan velge å avslutte turen på flere måter. Velg gjerne distanse ut fra dagsformen. Du kan gå fra Øyerfjellet til Nordseter og overnatte for å nyte litt ekstra, eller du kan velge å gå videre fra Nordseter eller via Sjusjøen og til Lillehammer. Fra begge steder er det en herlig tur med mye nedoverbakker til Lillehammer sentrum. Her kan du unne deg en velfortjent bedre middag.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!