Munch i Vågå
Ullinsvin Vågå
Munch i Vågå
Vågå Kirke

På jakt etter røttene til Edvard Munch

Mange store kunstnere har vært i Vågå for å hente inspirasjon. Edvard Munch er kanskje den største. Vil du la deg inspirere?

Året var 1895 da Edvard Munch kom vandrende ned Baksælabakken for første gang. Han skuet utover Vågå og Vågåvatnet og var her for å lære mer om røttene sine. Blant kunstnere på den tiden var det vanlig å nyte frisk fjelluft og hente inspirasjon fra fjellene. Edvard Munch er i dag en av verdens mest kjente kunstnere. Han er født på Løten i 1863. Slekta til faren holdt til på prestegården i Vågå i flere generasjoner. Derfor var Vågå langt framme i bevisstheten til Munch. Ut ifra brev og skissebøker er det dokumentert at han var i Vågå minst fem ganger. Munch har selv sagt at det var i Vågåkyrkja han hentet mye inspirasjon til sine malerier i universitetsaulaen.

Han har ingen malerier som direkte kan knyttes til Vågå, men på sine turer skrev han flere brev og tegnet skisser fra fjellbygda. I skisseboka skrev han i 1930:

«Jeg må reise til fjells for å få krefter. Det trengs for andre legger beslag på meg». Munch, 1930

Munch vandring i Vågå

Nå kan du gå i fotsporene til Edvard Munch. Turen starter i sentrum, går til Vågå kyrkje der hans bestefar var prest. Videre opp til Ullinsvin, den vakre prestegården i Vågå. Her besøker du Oldemor Christine Munch sin urtehage og den koselige Café Edvard, med smaker fra kokeboka til oldemor Christine. Turen ender på bygdemuseet Jutulheimen.

I sommersesongen kan du gå turen med en helt egen Munch-guide, og få servert hele historien til slekten Munch i Vågå. Hørespillet «Oldemors portrett» kan også høres året rundt på lyddusjene, som er plassert på de ulike stoppestedene. Prøv også ut den historiske turen som Munch gikk fra Gjendeosen, gjennom Sjodalen og som ender opp i Vågåmo.

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>