Moskus på Dovrefjell

Dovrefjell

Sagnomsuste Dovrefjell rager høyt og mektig over vidder og daler, og høyest ruver Snøhetta, 2286 meter over havet. Her vandrer natur og kultur hånd i hånd.

På toppen av Gudbrandsdalen, skillet mellom sør og midt Norge, ligger nasjonalhelligdommen Dovrefjell. Her finnes et nær intakt økosystem med blant annet villrein, jerv, fjellrev, ravn og kongeørn. Den eneste norske moskusstammen holder også til på Dovrefjell. 

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark gir mange muligheter for friluftsliv. Du kan bevege deg til fots eller på ski og overnatte hvor du vil. En tur til Snøhetta er absolutt et høydepunkt. Du kan starte på Kongsvoll og gå inn til Reinheim, eller ta bussen fra Hageseter og Hjerkinnhus til Snøheim. Bussen går vanligvis fra starten av juli til midten av oktober. Et lettere alternativ er å oppleve Snøhetta fra viewpoint Snøhetta, Norsk Villreinsenter sin paviljong på Tverrfjellet ved Hjerkinn. Den er normalt åpen fra 1. juni til 10 oktober.

Finn ut mer om Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark: dovrefjell-sunndalsfjella.no

Snøhetta

Visste du at Snøhetta er norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen? Staut og hvit ruver Snøhetta i landskapet på Dovrefjell. Her vandrer natur og kultur hånd i hånd.

Snøhetta

Viewpoint Snøhetta

Om du nøyer deg med å se opp på fjellet, kan utsiktspaviliongen ved Hjerkinn være et godt alternativ.

Viewpoint Snøhetta

Høyt og lavt på Bjorli

Himmelhøyt over bakken kan både store og små leke seg i klatreparken på Bjorli. Den har åpent hver dag i sommer.

Høyt & lavt Bjorli

Pilegrimsleden over Dovrefjell

Pilegrimsleden over Dovrefjell er favorittetappen til mange pilegrimmer. Og ikke uten grunn. Dette er en flott vandretur, delvis langs den gamle Kongevegen og byr på flere sjarmerende fjellstuer undervegs.

Fjelltur på Dovrefjell
Moskus på Dovrefjell

Møt moskusen på Dovrefjell

Moskusen døde ut i Europa i løpet av siste istid. I dag har moskusen funnet seg til rette på Dovrefjell. Med sin kompakte kropp og kraftige pels er urtidsdyret godt rustet til å tåle harde vintre på fjellet. Moskusen bryr seg lite om mennesker, men hvis den føler seg truet kan den i verste fall angripe. For å unngå uheldige møter mellom moskus og mennesker bør du holde en avstand på 200 m.

Les mer om Moskussafari!

Visste du at moskusen kan løpe 60 km/t = 60 m. på 3, 6 sekunder? Holder du deg på minst 200 meters avstand er du trygg.

Tour de Dovre - på sykkel

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal.

Les mer om sykkelrunden Tour de Dovre!

Eller finn flere flotte sykkelturer i Dovre!
 

Tour de Dovre

Vinteren på Dovrefjell

Med et til tider tøft klima vinterstid, er uvær og stengte fjelloverganger stort sett det eneste vi hører fra nasjonalhelligdommen om vinteren. Det ikke mange vet er at Dovrefjell også byr på fantastiske naturopplevelser som skiller Dovrefjell fra andre vinterområder. Og det beste av alt er at du kan ta toget rett til fjells! Her er noe av det du kan finne på:

Aktiviteter og servering i nærheten av Dovrefjell

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>

Her finner du overnatting i nærheten av Dovrefjell

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>