Staut og hvit ruver Snøhetta i landskapet på Dovrefjell. Her vandrer natur og kultur hånd i hånd.
Snøhetta på Dovrefjell
Viewpoint Snøhetta: Om du nøyer deg med å se opp på fjellet, kan utsiktspaviljongen ved Hjerkinn være et godt alternativ.
Nasjonalhelligdomen Snøhetta
«Enige og tro til Dovre faller», sa mennene på Eidsvold – og utsagnet vitner om hvor sentral plass fjellområdet har hatt i norsk identitet og kulturhistorie. Lenge trodde man at Snøhetta var det høyeste fjellet i Norge. Kanskje ikke så rart, slik giganten autoritært ruver alene oppe på fjellplatået. Snøhetta er derimot den høyeste toppen vi har utenfor Jotunheimen, og hit er det mange grunner til å ta turen.
De fleste bruker 6-8 timer på turen fra Snøheim. Bussturen fra Hjerkinn til Snøheim tar ca. 30 minutter.
- Fjellstøvler
- Ekstra sett sokker
- Enkelt førstehjelpsutstyr
- Gnagsårplaster
- Solbriller
- Ullundertøy
- Vind- og vanntett jakke og bukse
- Votter og lue
- Minst 1 liter drikke (per person)
- Niste
- Kart og kompass/GPS
- Litt godteri for humøret
- Kamera for bevisbildet
Sesongen er vanligvis når Snøheimbussen går, fra slutten av juni til starten av oktober. Men været kan være hardt på Snøhetta og det kan komme snø hele sommeren. Så ta vurderinger av vær og føre før du begir deg ut på turen.
Bussen går vanligvis fra slutten av juni til starten av oktober, men tidene kan bli justert dersom det kommer snø. Rutetider finner her!
Lett inn til stigningen
En krystallklar augustmorgen legger vi i vei fra Snøheim. Fjellvidda bader i sol, men en sur vind gjør at vi holder de varme klærne på. Vi følger merkingen mot Stortoppen, og etter en god stund i lettgått ur, starter vi på den bratte stigninga. På veien opp steinura, kan man ikke unngå å tenke på hvor klassisk Dovrefjell faktisk er. Den storslåtte og vakre naturen er selve urfjellet i Norge, med sjelden flora, fjellrev, moskus og villrein. Her er pilegrimsleden, kongevegen og opphavet til myter, kongesagaer og Ibsens og Griegs «Dovregubben». Midt i alt dette kjenner vi selv hvor mektig fjellriket er.
Bli med på moskussafari på Dovrefjell! Les mer om moskussafari her.
Flottere etter
800 høydemetre senere står vi endelig på toppen, med 360 graders drømmeutsikt. Men vi går også de ekstra 20 minuttene bort på Midttoppen. Og det er vi veldig glade for! Midttoppen gir en enda mer storslagen utsikt, på alle kanter. Her smalner fjellryggen av og gir en luftig følelse. Synet videre bort på Hettpiggen og resten av Snøhettatraversen er både fascinerende og skremmende, men det får bli en annen gang. Den krever nemlig klatreerfaring og utstyr.
Om turen til Snøhetta
Overnatting: Når du skal ta deg til toppen av Snøhetta blir du først nødt til å ta Snøheimbussen inn til Snøheim Turisthytte. Derfor kan vi på det aller varmeste anbefale deg å legge overnattingen til denne koselige DNT-hytta, slik at du enkelt og greit kan stå opp, spise frokost, pakke nistepakke å sette snuta mot den flotte fjelltoppen (som du ser rett opp til fra Snøheim). Utover det finnes det flere muligheter for overnatting på Hjerkinn og Dovrefjell: Hjerkinn Fjellstue, Hageseter og Furuhaugli ligger også i området!
HVOR: Snøhetta (2286 moh) i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark
ADKOMST: Parker ved Hjerkinnhus. Ta Snøheimbussen fra Hjerkinnhus. Følg DNT-skilting til Stortoppen fra Snøheim Turisthytte. Også merket med jernstolper. Se rutetabell for Snøheimbussen her (sommeren 2023)
VANSKELIGHETSGRAD: En relativt enkel tur for de fleste som har gått endel i fjellet. Det er jevn stigning og god merking mot stortoppen. Mot toppen er det endel store steiner, som kan være glatte hvis det er nedbør.
Flere perler på Dovrefjell:
- Skredahøin (2004 moh)
- Storstyggesvånåtind (2212 moh)
- Bruri (2001 moh)
- Hjerkinnshøe (1288 moh)
- Veslhorrungen (1591 moh)