Tour de Dovre

Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul, om du tar hele runden: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal.

Nasjonalparkveien over Dovrefjell

Tour de Dovre starter med den nyanlagte sykkelveien fra Dombås til Hjerkinn, og slynger seg 32 gruslagte kilometer uten motorisert trafikk. Hjerkinn er selve porten til Dovrefjell nasjonalpark med moskuser, fjellet Snøhetta og den verdensberømte Viewpoint Snøhetta. Sykkelveien åpnet i 2017, og er en fantastisk sykkelvei med kyr og sauer på beite og mange idylliske stoppesteder underveis. Og gode kollektivforbindelser i begge ender.

Tour de Dovre
Tour de Dovre
Tour de Dovre
Tour de Dovre
Grimsdalshytta

Ofte stilte spørsmål om Tour de Dovre

Veien gjennom Grimsdalen åpner normalt i starten av juni for biltrafikk. Den kan sykles før den tid om veien er fri for snø, men da kan dekket være løst og dårlig. Lengre ut på sommeren blir dekket hardere og stadig bedre å sykle, da grusdekket kjøres ned og stabiliserer seg. Vegen er åpen så lenge den er mulig å kjøre om høsten, vanligvis til midten av oktober men det kan komme snø før den tid.

Tar man korteste vegen rundt er runden ca. 130 kilometer. Men det er mange avstikkere og omveger som vi anbefaler å prøve ut. For eksempel Kvitdalen på Dovrefjell. Da blir det noen kilometre lengre, men til gjengjeld en finere opplevelse.

Avstand mellom etappene:

Dombås - Hjerkinn: 32 kilometer

Hjerkinn - Grimsdalshytta: ca. 57 kilometer

Grimsdalshytta - Dovre: ca. 30 kilometer

Dovre - Dombås: 12 kilometer

Det er en relativt lang tur, men runden kan fint deles opp i etapper på ca. 20 kilometer. Tour de Dovre kan passe veldig god for barn, enten om de sykler selv eller sitte i vogn. Det er også mulig å ta deler av runden, eller ta toget mellom Dombås og Hjerkinn. Legg også inn aktiviteter som hesteridning, moskussafari eller ta gruvetoget i Folldal som kan motivere barna.

Hele ruten til Tour de Dovre går utenfor nasjonalpark. Men om du planlegger en avstikker inn i nasjonalparken må du sette igjen sykkelen på grensen. Det er hovedsaklig ikke tillatt med sykkel i nasjonalparkene. Du kan lese mer om det her for Rondane og Dovre: www.nasjonalparkstyre.no/sykkel

Dovre Rundt

Den nye nasjonalparkveien er bare en av brikkene i Gudbrandsdalens flotteste rundtur på to hjul.

Fra Hjerkinn fortsetter en svært lettsyklet rute ned til Folldal. Her kan du velge å sykle bilveien, eller du kan ta den lille omveien om Kvitdalen. I Folldal kan du hamstre niste på nærbutikken eller ta en stopp på Folldal Gruver, før du sykler videre inn i Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. Kilometere på grusvei ruller lett unna mens du opplever levende seterkultur minutt for minutt.

Overnattings- og serveringssteder som Grimsdalshytta og Bergseng Seter finner du langs veien, og etter ei seig kneik skuer du brått utover det svimlende vakre kulturlandskapet i Dovre og Gudbrandsdalen.

En avstikker inn den 17 kilometer lange blindveien til Haverdalen er verdt omveien. Innerst møter du Haverdalsseter turisthytte med seterdrift slik det var for 100 år siden. - Rømme og brunost fra eget mikroysteri. 

Etter en susende unnakjøring skrenser du inn til Dovre. Her kan du velge flere veier til Dombås. Enten øverbygdsvegen forbi piligrimsgården Budsjord. Eller baksidevegen forbi Toftemo. Begge vegene fører deg forbi gårder og vakkert kulturlandskap, og akkurat i tide til å fylle opp igjen karbohydratlagrene på Moskusgrillen på Dombås.

Leie sykkel?

Dovrefjell Adventure tilbyr utleie av sykler på forskjellige bedrifter over Dovrefjell om sommeren. Det gjør logistikken enkel og du kan ta toget til Hjerkinn, leie sykkel, sykle ned til Dombås, levere sykkelen og sette deg på toget hjem igjen. På Dombås arrangerer også Dovrefjell Adventure elgsafari med el-sykkel og de tilbyr kanoutleie på Dovrefjell.

Sjekk tourdedovre.no for mer informasjon om turen, og alt om overnatting og andre aktiviteter.

Tour de Dovre - Kart

Dette er Tour de Dovre

Turen starter med 32 km nyetablert sykkelvei mellom Dombås og Hjerkinn som er skiltet og lagt tilrette for noen flotte kilometre på sykkel. 

Videre fra Hjerkinn kan du velge mellom bilveien til Folldal, eller en litt lengre men mindre trafikkert vei gjennom Kvitdalen. Videre fra Folldal går veien gjennom Grimsdalen, ned mot Dovre. Her kan du enten ta veien innom Dovre sentrum og Toftemo, eller følge skilting mot Budsjord og videre til Dombås.

Anbefalt start er Dombås. Videre til Hjerkinn, gjennom Folldalen og Grimsdalen tilbake til Dovre og Dombås.

Men den kan fint sykles begge veier. Hele runden er ca. 130 kilometer og går for det meste på grusvei og noen partier på asfalt.

 

Turen gir muligheter for mange spektakulære avstikkere og aktiviteter underveis: topptur til Snøhetta, Moskussafari og Viewpoint Snøhetta. Besøk på gruvemuseet i Folldal. Prøv hesteridning på Hjerkinn eller på Kvistli. Opplev levende setre med husdyr, servering og overnatting i Grimsdalen. Praktgårdene i Dovre.

 

Overnatting i nærheten av Tour de Dovre

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>

Andre aktiviteter nær Tour de Dovre

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>