Tour de Dovre

Tour de Dovre - på sykkel

Ofte stilte spørsmål om Tour de Dovre

Veien gjennom Grimsdalen åpner normalt 5. juni for biltrafikk. Den kan sykles før den tid om veien er fri for snø, men da kan dekket være løst og dårlig. Lengre ut på sommeren blir dekket hardere og stadig bedre å sykle, da grusdekket kjøres ned og stabiliserer seg. Vegen er åpen så lenge den er mulig å kjøre om høsten, vanligvis til midten av oktober men det kan komme snø før den tid.

Tar man korteste vegen rundt er runden ca. 125 kilometer. Men det er mange avstikkere og omveger som vi anbefaler å prøve ut. For eksempel Kvitdalen på Dovrefjell. Da blir det noen kilometre lengre, men til gjengjeld en finere opplevelse.

Det er en relativt lang tur, men runden kan fint deles opp i etapper på ca. 20 kilometer så Tour de Dovre kan passe veldig god for barn, enten om de sykler selv eller sitte i vogn. Det er også mulig å ta deler av runden, eller ta toget mellom Dombås og Hjerkinn. Legg også inn aktiviteter som hesteridning, moskussafari eller ta gruvetoget i Folldal som kan motivere barna.

Tilrettelagt sykling på Dovrefjell

Nasjonalparkveien over Dovrefjell

Den nyanlagte sykkelveien starter i kollektivknutepunktet Dombås og slynger seg 32 gruslagte kilometer helt fram til Hjerkinn. Selve porten til Dovrefjell nasjonalpark med moskuser, fjellet Snøhetta og den verdensberømte Viewpoint Snøhetta. Sykkelveien åpnet i 2017, og i seg selv en naturskjønn velostrada, fri for motorisert trafikk. Og med gode kollektivforbindelser i begge ender. Sykkelveien er merket fra Dombås til Hjerkinn og kan sykles begge veier.

  Tour de Dovre - Kart

  Dovre Rundt

  Den nye nasjonalparkveien er bare en av brikkene i Gudbrandsdalens flotteste rundtur på to hjul. Fra Hjerkinn fortsetter nemlig en svært lettsyklet rute langs den lite trafikkerte bilveien ned til Folldal. Her kan du hamstre niste på nærbutikken, før du sykler videre inn i Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. Kilometere på grusvei ruller lett unna mens du opplever levende seterkultur minutt for minutt. Overnattings- og serveringssteder som Grimsdalshytta og Bergseng Seter finner du langs veien, og etter ei seig kneik skuer du brått utover det svimlende vakre kulturlandskapet i Dovre og Gudbrandsdalen.

  En avstikker inn den 17 kilometer lange blindveien til Haverdalen er verdt omveien. Innerst møter du Haverdalsseter turisthytte med seterdrift slik det var for 100 år siden. - Rømme og brunost fra eget mikroysteri. 

  Etter en susende unnakjøring skrenser du inn til Dovre. Her kan du velge flere veier til Dombås. Enten øverbygdsvegen forbi piligrimsgården Budsjord. Eller baksidevegen forbi Toftemo. Begge vegene fører deg forbi gårder og vakkert kulturlandskap, og akkurat i tide til å fylle opp igjen karbohydratlagrene på Moskusgrillen på Dombås.

  Leie sykkel?

  Dovrefjell Adventure tilbyr utleie av sykler på forskjellige bedrifter over Dovrefjell om sommeren. Det gjør logistikken enkel og du kan ta toget til Hjerkinn, leie sykkel, sykle ned til Dombås, levere sykkelen og sette deg på toget hjem igjen. På Dombås arrangerer også Dovrefjell Adventure elgsafari med el-sykkel og de tilbyr kanoutleie på Dovrefjell.

  Sjekk tourdedovre.no for mer informasjon om turen, og alt om overnatting og andre aktiviteter.

  Dette er Tour de Dovre

  • Turen starter med 32 km nyetablert sykkelvei mellom Dombås og Hjerkinn som er skiltet og lagt tilrette for noen flotte kilometre på sykkel. Videre fra Hjerkinn er den ikke merket, men følger bilveien til Folldal og så veien gjennom Grimsdalen, ned mot Dovre. Og vel nede kan du enten ta veien innom Dovre sentrum, eller følge skilting mot Budsjord og videre til Dombås. 
  • Anbefalt start er Dombås. Videre til Hjerkinn, gjennom Folldalen og Grimsdalen tilbake til Dovre og Dombås. Men den kan fint sykles begge veier. Hele runden er ca. 130 kilometer og går for det meste på grusvei og noen partier på asfalt.
  • Turen gir muligheter for mange spektakulære avstikkere og aktiviteter underveis: topptur til Snøhetta, Moskussafari og Viewpoint Snøhetta. Besøk på gruvemuseet i Folldal. Prøv hesteridning på Hjerkinn eller på Kvistli. Opplev levende setre med husdyr, servering og overnatting i Grimsdalen. Praktgårdene i Dovre.
  • En alternativ rute er å sykle «Fjell til fjord» fra Hjerkinn, ned til Dombås og så nordover på merket sykkelvei til Lesja og Bjorli med sjarmøretappe ned spektakulære Romsdalen til fjorden ved Åndalsnes.
  • Ett annet godt alternativ er å ta toget til Hjerkinn, sykle den nye nasjonalparkveien til Dombås. Fra der kan man ta den lite traffikerte Slådalsvegen som går på grusveg fra Lesja til Vågå. Videre kan man tråkke seg over Valdresflye, og til Beitostølen om man ønsker.

  Finn overnatting i nærheten av turen

  <% categoryById(item).text %>
  <% geoById(item).text %>

  Finn andre aktiviteter nær Tour de Dovre

  <% categoryById(item).text %>
  <% geoById(item).text %>