Besseggen - Utsikt mot Gjende

Besseggen

Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt Besseggen.

Ofte stilte spørsmål om turen over Besseggen

De fleste bruker mellom 6 og 9 timer, inkludert pauser, på å gå Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter, er Besseggen en lang tur. Noen steder er den bratt og man må regne med litt klyving, men med litt trening vil de aller fleste klare turen fint.

Vanligvis er sesongen til Besseggen i den tidsperioden Gjendebåten går, altså fra midten av Juni til uke 40. Sjekk rutetider til Gjendebåten her. Om vinteren er eggen fylt med is og snø, og snøen ligger ofte til langt ute i Juni. Men det kan være fullt mulig å gå Besseggen utenom tidsperioden gjendebåten går. Sjekk værmeldingene og hør med turistinformasjonen eller turistbedriftene ved Gjende.

Hva gjør du hvis du oppdager at du har høydeskrekk på Besseggen? Dette har skjedd mange før deg. På Bandet kan du snu og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim. Du kan også finne noen som hjelper deg med å fokusere på stien og ikke på høyden. Etter at du har kommet på toppen av eggen er det verste over og det kommer ingen flere utsatte partier. Den høyeste toppen heter Veslfjellet, og derfra går det bare nedover til Gjendesheim.

 • Fjellstøvler
 • Ekstra sett sokker
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Gnagsårplaster
 • Solbriller
 • Ullundertøy
 • Vind- og vanntett jakke og bukse
 • Votter og lue
 • Minst 1 liter drikke
 • Niste
 • Kart og kompass/GPS
 • Litt godteri for humøret
 • Kamera for bevisbildet
 • Penger eller kort for båten og suvenir
Eventur i Jotunheimen

Om turen over Besseggen

Besseggen er en av Norges aller største fjellklassikere, og noen vil mene at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Ca. 60 000 går den hvert år. Omgivelsene er storslagene med Gjendes grønne vann, omkranset av stupbratte fjellsider og majestetiske Jotunheimen som perfekte kulisser.

Turen over Besseggen kan du gå begge veier. Enten med start på Gjendeosen (vestover) eller ved å ta Gjendebåten inn til Memurubu og gå tilbake til Gjendeosen (østover). I høysesong og spesielt helger er det mange mennesker som går turen, så båtbilett bør du bestille på forhånd. Tips: Utenfor høysesong og på ukedager er det færre folk og du kan nyte stillheten og naturen i fantastiske omgivelser.

Overnatting, transport og mat i nærheten av Besseggen

De tre turisthyttene Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu ligger alle ved Gjende og passer godt som startsted for turen. På Besseggen Fjellpark, Maurvangen er det campingplass og hytteutleie, og passer også som overnatting for Besseggen. Bessheim er også et passende startsted, enten om du kjører bil til Gjendeosen eller går derfra. I tillegg er det flere muligheter for overnatting nedover Sjodalen. Se listen over overnatting nær Besseggen lengre ned på siden, eller finn flere overnattingssteder i regionen.

Parkering og reisen til Besseggen

Det er korttidsparkering ved Gjendeosen, der en kan stå parkert inntil 2 timer gratis. For parkering mer enn 2 timer, er dette på Reinsvangen, 1,7 kilometer fra Gjendeosen. Her går det shuttlebuss til båten hvert kvarter, eller etter behov. Det går også fint å gå fra Reinsvangen, og da er det best å følge veien. Det lønner seg å være ute i god tid for å parkere før båten går. Se priser for parkering her. Husk å bestill billett til båten på forhånd, så du er sikret plass på båten.

Bor du hos Gjendesheim, får du gratis parkering ved turisthytta.

Du kan også ta Valdresekspressen som går fra Oslo, via Valdres og til Gjendesheim. Det går også lokalbuss fra Otta Skysstasjon til Gjendeosen om sommeren, med bussbytte i Vågå. Vel inne ved Gjendeosen går Gjendebåten hele sommeren, og kjører i skytteltrafikk mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu. I høysesong er pågangen stor, så det er lurt å være ute i god til eller bestille billetter på forhånd.

Les mer om reisen til Besseggen!

Finn overnatting i nærheten av Besseggen

<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>

Finn andre aktiviteter i nærheten av Besseggen

<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>