Besseggen - Utsikt mot Gjende

Besseggen i Jotunheimen

Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt Besseggen.

 

Om turen over Besseggen

Besseggen er en av Norges aller største fjellklassikere, og noen vil mene at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Ca. 60 000 går den hvert år. Omgivelsene er storslagene med Gjendes grønne vann, omkranset av stupbratte fjellsider og majestetiske Jotunheimen som perfekte kulisser.

Turen over Besseggen kan du gå begge veier. Enten med start på Gjendeosen (vestover) eller ved å ta Gjendebåten inn til Memurubu og gå tilbake til Gjendeosen (østover). I høysesong og spesielt helger er det mange mennesker som går turen, så båtbillett bør du bestille på forhånd. Tips: Utenfor høysesong og på ukedager er det færre folk og du kan nyte stillheten og naturen i fantastiske omgivelser.

Bestill billett til Gjendebåten her: www.gjende.no

Ofte stilte spørsmål om turen over Besseggen

De fleste bruker mellom 6 og 9 timer, inkludert pauser, på å gå Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter, er Besseggen en lang tur. Noen steder er den bratt og man må regne med litt klyving, men med litt trening vil de aller fleste klare turen fint.

Vanligvis er sesongen til Besseggen i den tidsperioden Gjendebåten går, altså fra midten av Juni til høstferien. Sjekk rutetider til Gjendebåten her. Om vinteren er eggen fylt med is og snø og vi anbefaler guide om du ønsker å gå Besseggen vinterstid. I mai og starten av juni kan isen på Gjende være usikker og snøforholdene i fjellet dårlig, så vi anbefaler ikke å gå Besseggen i denne perioden. Sjekk værmeldingene og hør med turistinformasjonen eller turistbedriftene ved Gjende om du er usikker på føret i fjellet.

Hva gjør du hvis du oppdager at du har høydeskrekk på Besseggen? Dette har skjedd mange før deg. På Bandet kan du snu og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim. Du kan også finne noen som hjelper deg med å fokusere på stien og ikke på høyden. Etter at du har kommet på toppen av eggen er det verste over og det kommer ingen flere utsatte partier. Den høyeste toppen heter Veslfjellet (1743 moh), og derfra går det bare nedover til Gjendesheim.

 • Fjellstøvler
 • Ekstra sett sokker
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Gnagsårplaster
 • Solbriller
 • Ullundertøy
 • Vind- og vanntett jakke og bukse
 • Votter og lue
 • Minst 1 liter drikke
 • Niste
 • Kart og kompass/GPS
 • Litt godteri for humøret
 • Kamera for bevisbildet
 • Penger eller kort for båten og suvenir

Det kommer helt an på hvor turvant hunden er, og hvor trygg du er på hunden. Det er noe klatring/klyving opp selve eggen, men som større hunder vil klare fint med noe hjelp. Det er også lurt å ta med hundesokker, da det er noe steinete terreng som kan være hardt for potene om hunden ikke er vant til det. Og husk at det er båndtvang fra 1. april til 1. oktober i Vågå.

Eventur i Jotunheimen
Besseggen og Gjendebåten
Besseggen
Utsikt fra Besseggen
Besseggen
Memurubu
Gjendebåten

Overnatting, transport og mat i nærheten av Besseggen

Overnatting og mat

De to turisthyttene, Memurubu og Gjendebu ligger ved Gjende og passer godt som startsted for turen. På Besseggen Fjellpark, Maurvangen er det campingplass og hytteutleie, og passer også som overnatting for Besseggen. Bessheim er også et passende startsted, enten om du kjører bil til Maurvangen, eller går fra Bessheim.

Det er også flere muligheter for overnatting nedover Sjodalen. Se listen over overnatting nær Besseggen lengre ned på siden, eller les mer om overnatting i Jotunheimen her.

Parkering og transport

Du kan parkere bilen din ved Reinsvangen. Her går det kontinuerlig shuttle-buss til båten! Betaling for parkering og shuttle-buss gjør du på nett her! Det er også mulig å gå, da Reinsvangen ligger ca 1,7km unna båten. 

Husk å bestill billett til Gjendebåten på nett i forkant av turen. Det kan lønne seg å være tidlig ute, da de mest populære avgangene ofte blir fullbooket! Mer om rutetider og bestilling av billett til Gjendebåten finner du her

Du kan også ta Valdresekspressen som går fra Oslo, via Valdres og til Gjendesheim. Det går også lokalbuss fra Otta Skysstasjon til Gjendeosen om sommeren, med bussbytte i Vågå. Vel inne ved Gjendeosen går Gjendebåten hele sommeren, og kjører i skytteltrafikk mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu. I høysesong er pågangen stor, så det er lurt å være ute i god til eller bestille billetter på forhånd.

Les mer om reisen til Besseggen!

Finn overnatting i nærheten av Besseggen

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>

Finn andre aktiviteter i nærheten av Besseggen

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>
Youtube video image