bukkelægeret
Besseggen i Sjodalen
Høst i Sjodalen

Gjende og Sjodalen

Sjodalen ligger i Vågå kommune og er en bred dal som begynner i den østlige delen av Jotunheimen.

Dalen har navnet fra elven Sjoa som renner fra Gjende og nedover gjennom Øvre Sjodalsvatnet og Nedre Sjodalsvatnet.

Reinens rike

Sjodalen strekker seg fra Randsverk i øst til Maurvangen og Valdresflye i vest, og langs hele veien ligger Jotunheimen på nordsiden. Sjodalen ble tradisjonelt brukt til seterdrift om sommeren, og flere av turisthyttene som ligger der i dag er på grunnen til de gamle setrene. Sommerstid er det utallige vandremuligheter i området, der Besseggen er den helt klart store favoritten.

Turisthyttene Hindsæter, Bessheim og Gjendesheim er gode utgangspunk for dagsturer, lengre vandreturer eller å gå hytte til hytte i Jotunheimen. Det er også campingplasser gjennom Sjodalen, og hytteutleie hos Sjodalen Hyttetun og Besseggen Fjellpark.

Sjodalsområdet har mange attraksjoner med basis i natur og kultur, og mange av disse er vel verdt et besøk. For eksempel de mange fangstgravene, bua etter legendariske Jo Gjende, kulturlandskapet rundt setrene, fjellfuruskogen, Ridderspranget og Hulderstigen.

Ta bussen til Gjendesheim

I sommersesongen kan du ta bussen til Gjendesheim med Innlandstrafikk. Søk opp reisen din og kjøp billett til Gjendesheim i Entur her, eller last ned Entur-appen. 

Besseggen

Omgitt av Gjendes grønne vann og Jotunheimen ligger Besseggen, en av norges mest populære fjellturer.

Besseggen

Vinter i Sjodalen

Vinterstid er det fine langrennsmuligheter i området, og det kjøres langrennsløyper sammenhengende fra Lemonsjøen og helt til Gjendesheim. Det er også et snørikt område innover fjellet, og Sjodalen er ett godt utgangspunkt for flere spektakulære fjellski- og toppturer i Jotunheimen. Den mye omtalt Høgruta Jotunheimen starter fra Gjendesheim eller Besshem. 

I Sjodalen er det også mulig å prøve hundekjøring. Sjekk ut Sjodalen Hyttetun!

<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>
Loading