cbis:1189125
cbis:1189125
cbis:1189125

Haverdalseter Turisthytte

Haverdalseter ligger nord i Rondane nasjonalpark mellom Gravhø og Stygghø. Om sommeren er det full drift på setra med kyr som melkes og det produseres ost og rømme for salg.
Haverdalseter Turisthytte er åpen for gjester om sommeren. Det er 46 sengeplasser på hytta fordelt på 4 og 6 sengs rom. Om sommeren er det vei helt til setra!

Haverdalen er parallelldalen til Grimsdalen i Sør. Det er også en gammel seterdal, men til forskjell fra Grimsdalen hvor setrene ligger på rekke og rad, så er det bare en seter i Haverdalen som er i drift. Dalen er vakker og overaskende frodig til å være i Rondane. Historien forteller at det har vært drevet her i mer en 300 år.

Som seter er det fortsatt full virksomet. Her drives det på gamlemåten, med melking av de 6-8 kyrne og separering og ysting. Vaflene er laget av ekte seter rømme. Av skummetmelka blir det laget en ost som heter skjørost.

Mat

Vi serverer tradisjonell seterkost som:
Rømmevafler (kanskje de beste som er…)
Rømmegrøt fra egenprodusert rømme.
Vi lager også fløte som blir brukt i matlagingen. Det kjennes på smaken. Middag blir servert hver dag klokka 1800.

Vil du ha en ny smaksopplevelse?
Hver lørdag (fra først i juli og ut august) klokka 1300 til 1500 serverer vi thaimatbuffé (8 til 9 retter av forskjellige slag). Spennende og god mat fra det thailandske kjøkken. Maten er ikke så sterk så det går fint for alle å smake. Dette er kun på bestilling så ring i god tid for det kan bli fullt.

Om Haverdalen

Haverdalseter blei opna for turister i 1962 og drevet av Bjørner Sætrom fram til 1966. Etter at Solveig og Knut Sætrom overtok i 1971 vart hytta utvida med nytt kjøkken fleire sengeplasser og større spisesal. I 2008 vart det borret etter vann og i 2010 bygde vi nytt saniteranlegg med dusj og toalett.

Navnet Haverdalen betyr «bukkedalen» og i et område med så mye villrein er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. En skal ikke gå langt fra setra før en finner rester etter gamle dagers fangstanlegg for rein. Et par kilometer opp langs Gravbekken er det satt opp er skilt som viser til «storgrava 300 meter». Det er et massefangst anlegg for rein som ender i en fangstgrop på hele 21×3 meter. Fra tiden før svartedauen i 1349 er det også et annet anlegg i Haverdalen som er interessant. Ved veien et par kilometer før setra er det rester etter store grunnmurer, til sammen fem hus. De antas å ha vært brukt enten som boplass for fangstfolk som holdt til i dalen, eller som et slags gjestehus for veifarende mellom Dovre og Folldal. Etter Svartedauen har de ikke vært i bruk. Bor du på setra er det en passende kveldstur å gå bort og se på disse husrestene, eller
«steinhusa» som de blir kalt.

En fin tur er det også å gå til Raudhamrane. Der ble det tidligere tatt ut krom og kleberstein. Det ligger en gammel hytte på plassen som arbeiderne brukte. Den eies nå av Dovre fjellstyre og står åpen. Som en passende avslutning på dagen anbefales en tur opp på Sæterberget. Der er det plassert er rekke steinvarder som tidligere tiders brukerer av Haverdalseter brukte som en slags klokke. Ut fra solas posisjon i forhold til vardene kunne en se omtrent hva klokka var. Oppe fra toppen kan du nyte utsikten over Haverdalen før du går ned til middag.

Velkommen til seters,

hilsen Daeng og Knut Ståle Sætrom

Kontaktinformasjon

Adresse: Haverdalen , 2662 Dovre
Telefon: +4791 70 83 58
E-post:

Mer informasjon