En smak av Norge

Naturskjønn beliggenhet, hjemmelaget lokalmat, lun atmosfære og rik kulturhistorie. Ikke rart hele verden kommer til Billingen seterpensjonat.

Billingen lokalmat

Tekst og foto: Mari Valen Høihjelle

Italia. Hviterussland. Israel. Etter at Billingen seterpensjonat åpnet dørene 1. juli 2015, har stedet truffet blink i turisthjerter fra hele verden. ”Alle” vil ha et lite stykke fjell-Norge. Responsen har vært enorm og over all forventning, både fra turister og bygdefolk. Det betyr mye. Å starte et seterpensjonat er en gammel drøm som går i oppfyllelse, smiler Marianne Stensgård fra Skjåk, som sammen med ektemannen Arnstein Fjerdingren er vertskap.

Diktersti og Reinheimen nasjonalpark

Med elva Tora brusende forbi, ligger pensjonatet og kafeen som et eventyrlig pusterom, bare et steinkast fra rv 15.

- Først og fremst ønsker vi at det skal være et sted hvor folk finner roen, og får oppleve en smak av området, sier Arnstein. På Billingen seterpensjonat er kultur-, mat- og naturopplevelsene mange – og kortreiste. Inne får du hjemmelaget lokalmat, seterhistorie, lun gjestfrihet og tømmervegger med sjel. Rett utenfor dørstokken frister poetisk vandring på naturskjønne Diktarstigen, stien som er en hyllest til lyrikeren Jan-Magnus Bruheim fra Skjåk. Ikke rart Bruheim ble inspirert av sine mange vandringer i området, for Billingen er en nasjonalromantisk fjelldrøm. Like i nærheten finner du gamle setre, kulturlandskap, storslått natur, gode fiskevann og nasjonalparkene Reinheimen og Breheimen.

Gammelt seterysteri

Plassen er helt spesiell. Det har alltid vært et naturlig stoppested for turister og utgangspunkt for fjellturer, så jeg så tidlig at det var et behov for å ha et tilbud her, forteller Marianne, som helt siden hun var tenåring har drømt starte noe her. Stedet har ei viktig bygde- og familiehistorie. Billingen er faktisk en av de eldste setergrendene i Skjåk, og i 1920 åpnet Billingen seterysteri, på stedet pensjonatet nå står. Dette fungerte som et fellesysteri for setrene i området – og Mariannes oldeforeldre var en del av drifta. Ysting av melk ble etter hvert erstattet med kafé, men i 1953 tok driften slutt da hovedbygningen ble flyttet til Grotli. Mariannes bestefar tok over den vesle hytta som ble stående igjen på Billingen, som Marianne senere arvet. I 2013 gjorde hun og ektemannen drømmen til virkelighet – da de begynte byggeprosessen på Billingen. - Vi er opptatt av å ta vare på gamle tømmerhus, så det er ikke et nybygg, men et våningshus fra Skjåk fra tidlig 1800-tallet som vi flyttet hit. Vi liker å blande gammelt og nytt, forteller Marianne. Nå er røffe tømmervegger blandet med hvitt panel og norske antikvitetsmøbler. På veggene henger svart-hvitt-bilder fra Skjåk historielags arkiver, fra den gangen det var seterysteri her.

Kortreist meny

På Billingen kan du både spise og kjøpe med deg lokale råvarer. Som bønder og kjøttforedlere, er ekteparet stolte av å kunne fronte Nasjonalparkriket og Nord-Gudbrandsdalen som matregion. - Gjestene vil oppleve en smak av området. Med lokalprodusert mat og vilt på menyen, så har man en historie å fortelle når man serverer, sier Marianne, som for øvrig er styreleder i Gudbrandsdalsmat. Hjemmelagede elgkarbonader har blitt en hit blant turistene. - Vi har til og med hatt vegetarianere her som ønsker å spise elg, ler hun. Videre i reportasjen fra Billingen, kan du bli med på matlaging utendørs. Som stolte formidlere av tradisjoner og matkultur, skal Marianne og Arnstein vise hvordan man enkelt kan lage et godt måltid av lokale råvarer – på bål.

Lekker fjellmat på bål

Kortreist, enkelt og rågodt! Med lokale råvarer fra Nasjonalparkriket, viser Marianne og Arnstein fra Billingen seterpensjonat hvordan man lager nydelig fjellmat på bål.

Billingen grillkokker

FORRETT

Varmrøkt sik
Du trenger:
- Varmrøkt sik fra Jotunheimfisk
- Rømme fra Avdem gardsysteri
- Lyst meskebrød 
- Dijonsennep
- Eddik
- Sukker
- Salt

Slik gjør du: Rømmen smakes til med litt dijonsennep, eddik, sukker og salt. Fisken er klar til servering. Fordel fisk og rømmedressingen på lyst meskebrød eller annet flatbrød.

HOVEDRETT

Pinnekjøtt med potetsalat fra Skjåk
Du trenger:
- Mørbrad fra charolaise kjøttfe fra Stensgård. Viltkjøtt fra rein eller elg er også godt.
- Mandelpotet fra Skjåk
- Potetkrydder fra Aukrust gard og urteri
- Potetlompe
- Salt og pepper
- Olivenolje
- Grov sennep
- Hvitløk
- Sylteagurk
- Eddik
- Sukker
- Grove pinner til å surre kjøttet på

Slik gjør du: Kok mandelpotetene og skjær dem i biter. Lag dressing av olivenolje, grov sennep, hakket hvitløk, hakket sylteagurk, lake fra sylteagurken, eddik, sukker, salt, pepper og potetkrydder. Hell over potetene. Flatbank mørbradkjøttet og del ett stykke i to på langs. Kjøttstykket tvinnes rundt en forvarmet trepinne. Kjøttet stekes over glørne på bålet i ca 4 minutter. Serveres med Skjåkpotetsalat i potetlompe.

DESSERT

Stuttreist blåbærmuffins
Du trenger:
- 25 gram smør
- 125 gram sukker
- 125 gram mel
- 2 egg
- 2 ts bakepulver
- Silikonformer
- Friske og selvplukkede blåbær eller annen bær/frukt
- Stor kasserolle (fylt med to-tre centimeter sand og stein) med lokk

Slik gjør du: Sett kasserollen med sand og stein på bålet. Dette fungerer som en steikeovn når du får på lokket. Rør smør og sukker hvitt, før du blander i resten av ingrediensene. Fordel muffinsrøren i silikonformene og bland i litt friske blåbær. Muffinsformene settes så i kasserollen på bålet. Ha på lokket og følg med. De steikes på ca 10 minutter, men det kan ta både kortere og lengre tid. Når de er ferdige, serveres de med noen friske blåbær og gjerne litt kesam eller yoghurt.

Her kan du kjøpe med deg lokale matvarer fra Nasjonalparkriket: - Billingen seterpensjonat i Skjåk - Avdemsbue i Lesja - Valbjør gard i Vågå - Nordre Ekre Gardshotell i Heidal

Hovedrett - pinnekjøtt

OPPLEVELSER FRA BILLINGEN

Seterpensjonatet er utgangspunktet for flere kultur- og naturopplevelser:

DIKTARSTIGEN: Stien, som er en hyllest til lyrikeren Jan-Magnus Bruheim fra Skjåk, starter fra pensjonatet. Stien går langs elva Tora og gjør ni stopp hvor man kan lese noen av Bruheims dikt. Dette er en filosofisk og ettertenksom tur – med god tid til å reflektere over de store spørsmålene i livet.

BILLINGEN KULTURSTI: Lær mer om en av de eldste seterstølene i Skjåk. Furutrær, ulvelav, gamle broer, landskap og seterhistorie er noe du kan lese om langs den idylliske stien.

NASJONALPARK: Billingen er en av inngangsportene for fotturer innover i nasjonalparkene Reinheimen og Breheimen, Honnsrøve naturreservat og Tafjorfjella. Utenfor pensjonatet står informasjonstavler om disse flotte naturområdene.

FISKE: Skjåk er litt av et fiskeeldorado, og fra Billingen finnes det flere gode fiskevann. Ett av dem er Føystjønn. Lengre inn i fjellet er Skarvedalsvatnet, Rognebærtjønn og Storvatnet gode tips.

LYST PÅ EN LENGRE TUR? Fra Billingen kan du gå videre til hytter som Torsbu (DNT), Skarvedalshytta (Skjåk almenning) og Tverråhytta (Skjåk almenning). Se www.inatur.no eller www.ut.no