Besseggen-Foto: Cathrine Dokken Nasjonalparkriket
Besseggen-Foto: Cathrine Dokken Nasjonalparkriket
Besseggen-Foto: Cathrine Dokken Nasjonalparkriket
Besseggen-Foto: Cathrine Dokken Nasjonalparkriket
Besseggen-Foto: Cathrine Dokken Nasjonalparkriket

Besseggen i Jotunheimen

Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt Besseggen.
Om turen:

Besseggen er en av Norges aller største fjellklassikere, og noen vi mene at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Ca. 60 000 mennesker går turen hvert år. Omgivelsene er storslagene med Gjendes grønne vann omkranset av stupbratte fjellsider og majestetiske Jotunheimen nasjonalpark som perfekte kulisser. Bessvatnet på andre siden av Bandet blir beskrevet som Norges klareste innsjø, der du kan se hele 30 meter under vannoverflaten.

Turen over Besseggen kan gås begge veier. Enten med start på Gjendeosen (vestover) eller ved å ta Gjendebåten inn til Memurubu og gå tilbake til Gjendeosen (østover).

Hvor lang tid tar turen?

De fleste bruker mellom 6 og 8 timer, inkludert pauser, på å gå Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter, er Besseggen en lang tur. Noen steder er den bratt og man må regne med litt klyving, men de aller fleste vil klare turen fint.

Høyedeskrekk?

Hva gjør du hvis du oppdager at du har høydeskrekk? Dette har skjedd mange før deg. På Bandet kan du snu og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim. Du kan også finne noen som hjelper deg med å fokusere på stien og ikke på høyden. Etter at du har kommet på toppen av eggen er det værste over og det kommer ingen flere utsatte partier. Den høyeste toppen heter Veslfjellet, og derfra går det bare nedover til Gjendesheim.

Hva bør du ha med?

- Fjellstøvler
- Ekstra sett sokker
- Enkelt førstehjelpsutstyr
- Gnagsårplaster
- Solbriller
- Ullundertøy
- Vinn- og vanntett jakke og bukse
- Votter og lue
- Minst 1 liter drikke
- Niste
- Kart og kompass/GPS
- Litt godteri for humøret
- Kamera for bevisbildet
- Penger eller kort for båten og suvenir

Kontaktinformasjon

Adresse: Gjendevegen 9, 2683 Tessanden
E-post: