Gjende og Sjodalen

Sjodalen ligger i Vågå kommune og er en bred dal som begynner i den østlige delen av Jotunheimen.

Reinens rike og Sjodalen

Dalen har navnet fra elven Sjoa som renner fra Gjende og nedover gjennom Øvre Sjodalsvatnet og Nedre Sjodalsvatnet.

Reinens rike

Sjodalen strekker seg fra Randsverk i øst til Maurvangen og Valdresflye i vest, og hele veien ligger Jotunheimen på nordsiden. Sjodalen ble tradisjonelt brukt til seterdrift om sommeren, og flere av turisthyttene som ligger der i dag er på grunnen til de gamle setrene. Sommerstid er det uttallige vandremuligheter i området, der Besseggen er den helt klart store favoritten. Turisthyttene Hindsæter, Bessheim og Gjendesheim er gode utgangspunk for dagsturer, lengre vandreturer eller å gå hytte til hytte i Jotunheimen. Det er også campingplasser gjennom Sjodalen, og hytteutleie hos Sjodalen Hyttetun og Besseggen Fjellpark.

Sjodalsområdet har mange attraksjoner med basis i natur og kultur, og mange av disse er vel verdt et besøk, for eksempel de mange fangstgravene, bua etter legendariske Jo Gjende, kulturlandskapet rundt sentrene, fjellfuruskogen, Ridderspranget og Hulderstigen. 

Vinterstid er det fine langrennsmuligheter i området, og det kjøres langrennsløyper sammenhengende fra Lemonsjøen og helt til Gjendesheim. Les mer om langrenn i Jotunheimen her. Det er også et snørikt område innover fjellet, og Sjodalen er ett godt utgangspunkt for flere spektakulære fjellski- og toppturer i Jotunheimen. Den mye omtalt Høgruta Jotunheimen starter fra Gjendesheim eller Besshem. Les mer om toppturer i Jotunheimen her.

Nasjonalparkriket

Store opplevelser

Bli inspirert! Utforsk flere små og store opplevelser i Nord-Gudbrandsdalen