Høvringen

Turen til Formokampen starter ved Høvringen eller Putten seter. Begge steder er det parkering og stien er godt merket og tilrettelagt, med blant annet steinsetting i våte områder. Når du passerer tregrensa stiger det jevnt oppover til du når toppen. Der venter en formidabel utsikt hvor du i sørvest ser Jotunheimen med Galdhøpiggen og Glittertind. I nord ser du Dovrefjell med Snøhetta og i øst hele Rondanemassivet.

På toppen er det en sikteskive som gjør det enkelt å sette navn på alle toppene du ser.

Kulturminner av stor verdi

Selve turen gir en storslått utsikt til fire nasjonalparker, men også et unikt innblikk i en over 1000 år gammel «industri».

– Flere steder i fjellet var det store anlegg for massefangst av rein og forskerne mener salg av kjøtt, pels og gevir var «big business».

Det spesielle med fangstanlegget på Formokampen er at det ligger på toppen av fjellet. Underveis vil du se fangstgroper, små varder og rester etter buestillinger. Og når du kommer på toppen vil du se en stor steinsetting. Forskerne mener at fangstgropene hadde ledegjerder av stein som styrte reinen mot gropene. De dype og smale gropene var dekket med kvist og stedegen vegetasjon slik at reinen ikke så gropene før de hadde tråkket utpå og falt nedi. Fangstanlegget er foreløpig anslått til å være mer enn 1000 år gammelt og av den grunn automatisk fredet. Espen har derfor en klar oppfordring.

– Du må ikke legge til eller ta vekk steiner fra varder. Ved første øyekast kan det kanskje se ut som en ordinær varde, men det er stor sannsynlighet for at den er en del av ett større fangstanlegg.

Sikteskive på Formokampen
Utsikt fra Formokampen
Formokampen Høvringen

Finn overnatting i nærheten av Formokampen

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>