Tverrådalskyrkja

Tverrådalskyrkja

Tverrådalskyrkja er en 2000-meterstopp av første klasse. På toppen befinner du deg på en eventyrlig egg med klype-seg-i-armen-utsikt.

Turen til Tverrådalskyrkja

Tverrådalskyrkja troner i landskapet vest i Breheimen. Med sine 2088 moh er fjellet den høyeste «fjellkirka» i Norge, men er relativt ukjent i 2000-meterssammenheng. Her trenger du ikke å bekymre deg for å gå i kø, men virkelig nyte alle kontrastene den spektakulære turen har å by på: Frodige dalfører, ville elvestryk, bratt steinur, isbreer og en vakker toppegg med ville stup og sug-i-magen-garanti.

Idyllisk overnatting

Sota Sæter, DNT hytta i Skjåk ligger ved innfallsporten til Breheimen Nasjonalpark og er et naturlig startsted for Tverrådalskyrkja.

Skjåk almenning har flere hytter i området rundt Tverrådalskyrkja. Vi overnattet på Liabu ved Liavatnet.

Kurs rett mot toppen

Årets første julidag parkerer vi ved Sota Sæter, før vi legger i vei bortover grusveien og tar av mot vestre inn på merket DNT-sti. Videre følger vi skiltinga mot Nørdstedalseter via Fortundalsbreen. Idet vi går innover Tverrådalen, har vi blikket festet mot dagens mål: Tverrådalskyrkja lokker oss med imponerende profil. Innover Steindalen går vi på snø, og vi følger vardingen til høyre for Styggevatnet. Lunsjen blir lang i håp om sol og vid utsikt. Yr.nos lovnad om opplett blir innfridd og vi fortsetter turen. Vi sneier inn på Fortundalsbreen et lite stykke, før vi forlater merkinga. Her tar vi fatt på den bratte ura opp østryggen. Det er relativt enkelt å sikte seg inn på toppen, men vær obs på stup mot nord.

Svimlende stup, fantastisk utsikt

På toppen må vi måpe. Etter å ha fulgt en lang og bred rygg, står vi plutselig på en kvass egg, som strekker seg fra nord til sør. På vestsida er svimlende stup, og på alle kanter en eventyrlig utsikt til å miste pusten av: Vi ser Jotunheimen, Hurrungane, Jostedalsbreen, Tafjordfjella, Reinheimen og mot Dovrefjell. Tverrådalskyrkja har gitt oss en tur og utsikt vi sent glemmer.

HVOR: Tverrådalskyrkja (2088 moh) i Breheimen nasjonalpark

ADKOMST: Parker ved Sota Sæter i Skjåk. Følg DNT-sti mot Fortundalsbreen. Ta av fra stien og følg østryggen til toppen.

LENGDE: 8–10 timer tur-retur. Ca 10 km én vei. 1300 høydemeter.

VANSKELIGHETSGRAD: Krevende. Tidvis bratt ur og kort brepassasje.

OVERNATTING: Sota Sæter // Skjåk Almenning

Les mer og se kart på ut.no

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>