Galdhøpiggen

Drømmer du om å nå Norges tak? Galhøpiggen byr på Norges beste utsikt og er en tur for de aller fleste. Galdhøpiggen er Norges og Nord Europas høyeste fjell og en av de mest besøkte fjelltoppene i Jotunheimen og Norge. Toppen er på 2469 meter over havet.

Galdhøpiggen i Jotunheimen

Om turen

Galdhøpiggen er en av Norges store klassikere og ligger i Jotunheimen nasjonalpark. Omgivelsene er fantastiske og fra toppen kan du se både Rondane, Glittertind, Snøhetta og store deler av fjellnorge. Turen kan startes fra Juvasshytta eller Spiterstulen og er en høyst overkommelig tur de aller fleste klarer.

Fra Juvasshytta: Turen tar ca. 5 timer. Distansen er på ca. 11 kilometer og det skal klatres 650 høydemeter fra Juvasshytta. Deler av turen går over Juvassbreen, der man må ha brefører og gå i taulag. Dette må du bestille før du starter å gå. Breen er slak og har ikke de store bresprekkene, så stegjern er ikke nødvendig. Men det kan være skjulte sprekker og snøbrorer som gjør det farlig å gå uten taulag.

Fra Spiterstulen: Turen starter på skoggrensa og ender opp på Norges tak. Da sier det seg selv at det er en lang tur med mange høydemetre. Den kan gås utenom bre og på merka sti, så her kan du gå alene. Det er også mulig å gå turen med guide. Turen er ca. 13 kilometer og byr på 1520 høydemeter.

På toppen møter du på ei steinhytte: Pigghytta, hvor du får kjøpt deg saft, souvernir og sjokolade i høysesongen. Er været dårlig er dette ett ypperlig sted å få varmen og slappe av før nedstigningen. 

Hva bør du ha med?

 1. Fjellstøvler
 2. Ekstra sett sokker
 3. Enkelt førstehjelpsutstyr
 4. Gnagsårplaster
 5. Solbriller
 6. Ullundertøy
 7. Vind- og vanntett jakke og bukse
 8. Votter og lue
 9. Minst 1 liter drikke
 10. Niste
 11. Kart og kompass/GPS
 12. Litt godteri for humøret
 13. Kamera for bevisbildet
 14. Penger for påfyll på Pigghytta

ADKOMST: Bomvei opp til parkeringen ved Juvasshytta – alternativt Spiterstulen (lengre tur herfra).

GUIDEJotunheimen arrangement kan guide deg trygt til Norges tak.

TIPS: Opplev historien i frossen form! Den 60 meter lange Istunnelen i Klimapark 2469 rommer en fascinerende verden. Bli med flere tusen år tilbake i isens indre, og opplev en svunnen tid – som nå er i ferd med å smelte bort for alltid på grunn av menneskeskapte klimaendringer.

Norsk Fjellsenter i Lom har fått nytt informasjonstorg, nytt innhold - toppet med et svært populært innendørs ildsted. Se også den nye utstillingen "Bergtatt", som åpnet i 2018. Bli med på omvisning og lær med om historien til nasjonalparkene. 

Galdhøpiggen

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!