Snøhetta - Klassikeren på Dovrefjell

Staut og hvit ruver Snøhetta i landskapet på Dovrefjell. Her vandrer natur og kultur hånd i hånd.

Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell

Viewpoint Snøhetta: Om du nøyer deg med å se opp på fjellet, kan utsiktspaviljongen ved Hjerkinn være et godt alternativ.

Tekst: Mari Hvalen Høihjelle // Sted: Dovrefjell

Nasjonalhelligdomen Snøhetta

«Enige og tro til Dovre faller», sa mennene på Eidsvold – og utsagnet vitner om hvor sentral plass fjellområdet har hatt i norsk identitet og kulturhistorie. Lenge trodde man at Snøhetta var det høyeste fjellet i Norge. Kanskje ikke så rart, slik giganten autoritært ruver alene oppe på fjellplatået. Snøhetta er derimot den høyeste toppen vi har utenfor Jotunheimen, og hit er det mange grunner til å ta turen.

Lett inn til stigningen

En krystallklar augustmorgen legger vi i vei fra DNT-storstua Snøheim, som ble gjenåpnet i 2012. Fjellvidda bader i sol, men en sur vind gjør at vi holder de varme klærne på. Vi følger merkingen mot Stortoppen, og etter en god stund i lettgått ur, starter vi på den bratte stigninga. På veien opp steinura, kan man ikke unngå å tenke på hvor klassisk Dovrefjell faktisk er. Den storslåtte og vakre naturen er selve urfjellet i Norge, med sjelden flora, fjellrev, moskus og villrein. Her er pilegrimsleden, kongevegen og opphavet til myter, kongesagaer og Ibsens og Griegs «Dovregubben». Midt i alt dette kjenner vi selv hvor mektig fjellriket er.

Bli med på moskussafari på Dovrefjell! Finn oversikt over guider her.

Flottere etter

800 høydemetre senere står vi endelig på toppen, med 360 graders drømmeutsikt. Men vi gjør heldigvis som verten på Snøheim, Kjell Hjellødegård, innstendig rådet oss til: Går de ekstra 20 minuttene bort på Midttoppen. Og det er vi veldig glade for! Midttoppen gir en enda mer storslagen utsikt, på alle kanter. Her smalner fjellryggen av og gir en luftig følelse. Synet videre bort på Hettpiggen og resten av Snøhettatraversen er både fascinerende og skremmende, men det får bli en annen gang. Den krever nemlig klatreerfaring og utstyr.

Snøheim

Om turen til Snøhetta

Overnatting: DNT-hytta Snøheim er det nærmeste og naturlig startsted, men du kan også bo på Hjerkinnhus, Hjerkinn Fjellstue, Hageseter og Furuhaugli som alle ligger på Dovrefjell og relativt kort avstand til Snøhetta hvis du tar Snøheimbussen.

HVOR: Snøhetta (2286 moh) i Dovrefjell- Sunndalsfjella nasjonalpark

ADKOMST: Parker ved Hjerkinnhus. Ta bussen til Snøheim. Følg DNT-skilting til Stortoppen. Også merket med jernstolper. Se rutetabell for snøheimbussen her (sommeren 2019)

LENGDE: 5–7 timer tur-retur. 6 km én vei. 800 høydemeter.

VANSKELIGHETSGRAD: En relativt enkel tur for de fleste som er vant til fjell. Jevn stigning og god merking. Men mye steiner som kan være glatte hvis det er nedbør. 

OVERNATTING OG MAT: Vi både overnattet og spiste på DNT- hytta Snøheim, som er det beste utgangspunkter for toppturer i området. De fleste overnattingsstedene på Hjerkinn serverer også mat.

GODE RÅD: Prat med vertskapet på Snøheim, for å få siste nytt om føre og forhold i området. For andre 2000-metertopper som krever klatreerfaring, ta kontakt med turisthytta.

Flere perler på Dovrefjell:
- Skredahøin (2004 moh)
- Storstyggesvånåtinden (2209 moh)
- Bruri (2001 moh)
- Hjerkinnshøe (1288 moh)
- Veslhorrungen (1591 moh)

Finn overnatting og aktiviteter

Snøhetta