Pikhetta - Perlen i Dovre

Det snille, rolige landskapet i Dovre nasjonalpark innbyr til store tanker og sjelefred. Toppen Pikhetta er lettgått, med vidt utsyn.

Tekst og foto: Mari Hvalen Høihjelle // Sted: Dovre nasjonalpark

Dovre nasjonalpark er i seg selv en litt bortgjemt perle. Det beskjedne landskapet havner litt i skyggen av kjempene i Rondane nasjonalpark og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, men ikke la denne naturperlen gå deg hus forbi. De runde, snille fjellformasjonene, ikledd ulike mosefarger, er vel så vakkert – og innbyr til lettgåtte turer og en helt særegen sjelefred.

Anbefalt avstikker

Etter en god natts søvn på idylliske Grimsdalshytta, legger vi i vei på DNT-stien nordover mot Hjerkinn. Vi går på lettgåtte stier og gjennom en flott v-dal. Etter å ha kryssa Nørdre Tverråe, bestemmer vi oss for å ta en avstikker bort til Fallfossen. Et vakkert skue, før vi går opp på stien igjen. Etter en stund tar vi av DNT-stien. Det mosekledde landskapet er utrolig lett- gått, og de duvende formene gir ro og rom for store tanker. Nasjonalparken er et kjerneområde for norsk fjellbotanikk, på grunn av det gunstige jordsmonnet. Dette har igjen skapt gode vilkår for fugle- og dyreliv. Villreinen er Dovres karakterart, og her lever den hele året.

Vid utsikt

Tjønnbekken må krysses enten ved å hoppe eller vade. Videre følger vi sørvestryggen opp. Når vi står på toppen åpner landskapet seg i alle retninger. Østover ser vi inn mot Folldal, i nord troner Snøhetta. Vestover ser vi videre inn i Dovre nasjonalpark med Kattuglehøi og Grønhøe. I sør flotter Rondane seg med gryende høstfarger og melisdryss. Vi vender nesen hjemover med følelsen av å ha oppdaget en skjult skatt.

Pikhetta

Omveien: Fallfossen er verdt en liten avstikker fra stien.

HVOR: Pikhetta (1510 moh) i Dovre nasjonalpark

ADKOMST: Parker ved Grimsdalshytta i Grimsdalen. Følg DNT-sti mot Hjerkinn. Ta av fra stien rett før høyde 1292 og sørvestryggen opp til topps.

LENGDE: 4–6 timer tur-retur. 8 km én vei. 500 høydemeter.

VANSKELIGHETSGRAD: Enkel tur i lettgått terreng.

OVERNATTING OG MAT: Vi både overnattet og spiste på DNT-hytta Grimsdalshytta, som er et perfekt utgangspunkt for turer i Dovre, eller videre til Rondane. Du kan også bo på Bergseng seter i Grimsdalen.

Flere perler i Dovre:
- Nysæterhøe (1321 moh)
- Fallfosshøe (1343 moh)
- Mesæterhøe (1399 moh)

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!