Dovre Kommune

«Enige og tro til Dovre faller», sa mennene på Eidsvold – og utsagnet vitner om hvor sentral plass fjellområdet har hatt i norsk identitet og kulturhistorie.

Bergseng seter i Grimsdalen

Dovre kommune grenser i nord til Oppdal, i øst til Folldal, i sør til Sel og Vågå, og i vest til Lesja. Store deler av nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella, Dovre og Rondane ligger i Dovre Kommune.

På trafikknutepunktet Dombås, møtes Dovrebanen og Raumabanen. Dombås har et godt utvalg restauranter og spisesteder, samt dagligvare og andre handelsmuligheter. 

Dovre er kjent for et rikt plante- og dyreliv, og kanskje spesielt moskusen som også er avbildet i kommunevåpenet. I Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark finnes også en av verdens siste gjenlevende stamme av den opprinnelige villrein. 

Nasjonalhelligdommen Dovrefjell

Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell

Sagnomsuste Dovrefjell rager høyt og mektig over vidder og daler, og høyest ruver Snøhetta, 2286 meter over havet. Her vandrer natur og kultur hånd i hånd. Om du nøyer deg med å se på Snøhetta, har utkikkspaviliongen Viewpoint Snøhetta bergtatt tusenvis av besøkende. Er du ekstra heldig kan du også se moskus herfra.

Urdyret på Dovrefjell

Moskus på Dovrefjell

Dovrefjell har en stamme på 250 ville moskus. Her tilbys det i sommersesongen daglige moskussafarier av proffe aktører som er lommekjent i urdyrets hjemmebane.

Du kan lese mer om moskusen her!

Pilegrimsleden

Det å vandre på historiske veier og stier gir mange en ekstra opplevelse på turen. Pilegrimsleden går fra Oslo til Trondheim gjennom Dovre nasjonalpark fra Budsjord på Dovre til Fokstugu på Dovrefjell. Her får du utsikt mot både Gudbrandsdalen og våre mest kjente fjellområder som Jotunheimen, Rondane og Dovremassivene med Snøhetta. Da Harald Hårfagre (850–933) kom over Dovrefjell med en stor hær på slutten av 800-tallet gikk han nettopp gjennom dette området.

Les mer om Pilegrimsleden her.

Nasjonalparkriket

Store opplevelser

Bli inspirert! Utforsk flere små og store opplevelser i Nord-Gudbrandsdalen