Vågå Kommune

Vågå i Gudbrandsdalen er en kommune i Oppland som ligger i det nedre dalføret av Ottaelva, mellom kommunene Sel og Lom.

Utsikt mot Vågåvatnet

Den grenser i nord til Lesja, i øst til Dovre og Sel, i sørøst til Nord-Fron, i sør til Øystre Slidre og Vang og i vest til Lom. De fleste innbyggerne bor i Vågåmo, Lalm og Tessanden. Av andre bygder i kommunen kan nevnes Nordherad, Skogbygda og Skårvangen.

Vågå kirke har historie tilbake til en stavkirke fra tiden 1150–1200, men ble ombygget som korskirke på begynnelsen av 1600-tallet. Deler av interiøret er fra middelalderen. Farsslekta til Edvard Munch kom fra Vågå. De holdt til på prestegarden Ullinsvin i Vågå i flere generasjoner.

Edvard Munch og Vågå

Vågå var langt fremme i bevisstheten til Edvard Munch. Gjennom historier som faren fortalte når familien var samlet, fikk Vågå en naturlig plass i livet til Edvard. Alle i familien måtte se og besøke Vågå kyrkje og prestegarden Ullinsvin. Edvard Munch har selv sagt at han har henta mye inspirasjon til maleriene sine i Universitetsaulaen frå maleriene til Henning Munch i Vågåkyrkja. Ut frå egne brev og skissebøker er det dokumentert at Edvard Munch gjorde minst fem reiser til Vågå mellom 1895 og 1939.

Du kan lese mer om Munch og Vågå her: www.munchivaga.no

Fjellområdene i Vågå

Vågå har lang historie for fjellturisme, og Besseggen og store deler av Jotunheimen Nasjonalpark ligger i Vågå Kommune. Sjodalen strekker seg fra Lemonsjøen og helt til Gjende og Valdresflye. Dalen var opprinnelig seterområder for gardene som lå nede i Vågå. I dag er turistattraksjonene Besseggen, Glittertind og raftingelva Sjoa er mest kjent. På Lemonsjøen er det også alpintsenter, flotte sykkelveier og milevis med langrennsløyper.

Les mer om opplevelsene i og rundt Jotunheimen her!

Vågåkyrja

Vågå kan komme fra norrøne vega som betyr reise. Området ligger i en utilgjengelig østvestlig rute som nevnes i Heimskringla. Det norrøne ordet kan også være avledet fra Vaga, akkusativ- og dativform av Vagi, hvilket var utgangspunktet for innsjøen Vågåvatn. Før 1918 i henhold til datidens rettskrivning ble navnet skrevet Vaage, deretter endret til Vaagaa. I 1921 ble stavingen rettet til dagens Vågå.

I Vågåmo kan man også besøke Jutulporten, kjent fra eventyrene til Asbjørnsen og Moe og Jutulheimen med sin samling av tradisjonelle hus. Sommerstid kan man kjøre opp til Blåhø på den tredje høyeste bilveien i Norge. Her får man på fine dager et unikt utsyn mot Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell, og sjansen er stor for at man blir overflydd av hangglidere eller paraglidere som besøker rikssenteret for luftsport.

Nasjonalparkriket

Store opplevelser

Bli inspirert! Utforsk flere små og store opplevelser i Nord-Gudbrandsdalen