Besseggen i Jotunheimen

Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt Besseggen.

Utsikt fra Besseggen

Om turen over Besseggen

Besseggen er en av Norges aller største fjellklassikere, og noen vil mene at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Ca. 60 000 går den hvert år. Omgivelsene er storslagene med Gjendes grønne vann, omkranset av stupbratte fjellsider og majestetiske Jotunheimen som perfekte kulisser.

Se film fra turen over Besseggen!

Turen over Besseggen kan du gå begge veier. Enten med start på Gjendeosen (vestover) eller ved å ta Gjendebåten inn til Memurubu og gå tilbake til Gjendeosen (østover). I høysesong og spesielt helger er det mange mennesker som går turen, så båtbilett bør du bestille på forhånd. Tips: Utenfor høysesong og på ukedager er det færre folk og du kan nyte stillheten og naturen i fantastiske omgivelser.

Kjøb billett til Gjendebåten på nett: www.gjende.no

Utsikt fra Besseggen

Gjende: Det grønne vannet på Gjende skaper perfekte kulisser.

Se kart til turen over Besseggen

Hvor lang tid tar turen over Besseggen?

De fleste bruker mellom 6 og 9 timer, inkludert pauser, på å gå Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter, er Besseggen en lang tur. Noen steder er den bratt og man må regne med litt klyving, men med litt trening vil de aller fleste klare turen fint.

Når er det best å gå Besseggen?

Vanligvis er sesongen til Besseggen i den tidsperioden Gjendebåten går, altså fra midten av Juni til uke 40. Sjekk rutetider til Gjendebåten her. Om vinteren er eggen fylt med is og snø, og snøen ligger ofte til langt ute i Juni. Men det kan være fullt mulig å gå Besseggen utenom tidsperioden gjendebåten går. Sjekk værmeldingene og hør med turistinformasjonen eller turistbedriftene ved Gjende. 

Ønsker du å gå Besseggen med guide? Gjendeguiden fører deg trygt over fjellet. Les mer og bestill guide til Besseggen her.

Høydeskrekk?

Hva gjør du hvis du oppdager at du har høydeskrekk på Besseggen? Dette har skjedd mange før deg. På Bandet kan du snu og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim. Du kan også finne noen som hjelper deg med å fokusere på stien og ikke på høyden. Etter at du har kommet på toppen av eggen er det verste over og det kommer ingen flere utsatte partier. Den høyeste toppen heter Veslfjellet, og derfra går det bare nedover til Gjendesheim.

Hva bør du ha med?

 1. Fjellstøvler
 2. Ekstra sett sokker
 3. Enkelt førstehjelpsutstyr
 4. Gnagsårplaster
 5. Solbriller
 6. Ullundertøy
 7. Vind- og vanntett jakke og bukse
 8. Votter og lue
 9. Minst 1 liter drikke
 10. Niste
 11. Kart og kompass/GPS
 12. Litt godteri for humøret
 13. Kamera for bevisbildet
 14. Penger eller kort for båten og suvenir
Dårlig vær på Besseggen

Dårlig vær: Husk at Besseggen ligger høyt til fjells og været kan skifte fort. Lær deg fjellvettreglene og ta dine forhåndsregler.

Overnatting, transport og mat

De tre turisthyttene GjendesheimMemurubu og Gjendebu ligger alle ved Gjende og passer godt som startsted for turen. På Besseggen Fjellpark, Maurvangen er det campingplass og hytteutleie, og passer også som overnatting for Besseggen. 

Bessheim er også et passende startsted, enten om du kjører bil til Gjendeosen eller går derfra. I tillegg er det flere muligheter for overnatting nedover Sjodalen. Se listen over overnatting nær Besseggen på høyre side (under på mobil), eller se kart her.

Finn flere overnattingssteder her

Parkering og reisen til Besseggen

Det er parkering for korttid ved Gjendeosen, der en kan stå parkert inntil 2 timer gratis. For parkering mer enn 2 timer, er dette på Reinsvangen, 1,7 kilometer fra Gjendeosen. Her går det shuttlebuss til båten hvert kvarter, eller etter behov. Det går også fint å gå fra Reinsvangen, og da er det best å følge veien. Det lønner seg å være ute i god tid for å parkere før båten går. Se priser for parkering her. Husk å bestill billett til båten på forhånd, så du er sikret plass på båten.

Bor du hos Gjendesheim, får du gratis parkering ved turisthytta.

Du kan også ta Valdresekspressen som går fra Oslo, via Valdres og til Gjendesheim. Det går også lokalbuss fra Otta Skysstasjon til Gjendeosen om sommeren, med bussbytte i Vågå. 

Vel inne ved Gjendeosen går Gjendebåten hele sommeren, og kjører i skytteltrafikk mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu. I høysesong er pågangen stor, så det er lurt å være ute i god til eller bestille billetter på forhånd. Bestill billett til Gjendebåten her!

Busstider: Ta bussen til fjells? Sjekk rutetider her! (busstopp Gjendesheim)

Andre turer i nærheten av Besseggen

I tillegg til Besseggen, er området et eldorado for vandring, fiske og sykkelturer på tørre stier og veier. Stisykkel får du leie hos Gjendesheim. Her er noen av vandreturene i nærheten av Besseggen:

Turstien langs Gjende

Langs Gjende og under de stupbratte fjellsidene til Besseggen går det en fin tursti som passer for alle. Dette er et lettere alternativ for barn eller voksne som synes Besseggen blir for hardt eller skummelt. Stien går litt opp og ned i terrenget, men er en lett tur og tar ca. 3-4 timer. Langs stien er det et rikt planteliv og gode muligheter for fiske og fine rasteplasser med fantastisk utsikt. Ofte er det like fint å se opp på fjellene enn ned fra dem. Denne turen er et bevis på det. 

Jo Gjende stigen

Mindre kjent er den spektakulære Jostigen som slynger seg opp fra Gjende og ender opp midt på selve Eggen. Stien følger restene av det gamle råket som den kjente fjellkaren Jo Gjende benyttet for å jakte rein. Stien er stedvis svært bratt og den er krevende fysisk. Skal du gå Jostigen du bør være vant til å gå i bratt terreng.

Turen fra Gjendesheim følger stien langs vatnet. Etter omlag 1½ time tar stien av fra Gjende og begynner stigningen. Etter å klatret omlag 500 høydemetre er man på hovedstien som går over Besseggen. Turen tar omlag 6 timer.

Knutshø

Dette er en fin tur på andre siden av Gjende med utsikt over vannet. Herfra ser du slangen av mennesker som beveger seg opp Besseggen. Stien er ikke merket, så her er det lurt å ha med seg kart eller en kjentmann. Det er noe klyving opp til selve eggen. Fra toppen kan man snu og gå tilbake samme vei man kom. Ellers kan man fortsette videre over ryggen til man er nede ved Leirungsåi. Da er det mulig å ta til venstre mot Øvre Leirungen, eller til høyre og følge stien til Gjendeosen. Stien her nede er ikke spesielt merket, men den er ganske tydelig. Rundturen tar 5-6 timer, mens går du fram og tilbake tar det 1-2 time mindre

Les også:

Her kan du bo i nærheten av Besseggen

Andre opplevelser i nærheten av Besseggen

Slik kommer du deg til Besseggen

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!