Guide til Besseggen

Det er ikke uten grunn at Besseggen er av Norges mest populære fjellturer. Her er guide og turbeskrivelse til de beste opplevelsene på og rundt Besseggen.

Besseggen-Jotuneheimen

Om turen over Besseggen

Besseggen er en av Norges aller største fjellklassikere, og noen vil mene at det er en obligatorisk tur for alle nordmenn. Ca. 60 000 går den hvert år. Omgivelsene er storslagene med Gjendes grønne vann omkranset av stupbratte fjellsider og majestetiske Jotunheimen nasjonalpark som perfekte kulisser.

Turen over Besseggen kan du gå begge veier. Enten med start på Gjendeosen (vestover) eller ved å ta Gjendebåten inn til Memurubu og gå tilbake til Gjendeosen (østover). I høysesong og helger er det mange mennesker som går turen, mens utenfor høysesong og i ukedager er det færre folk og du kan nyte stillheten i naturen i fantastiske omgivelser.

Nå kan du kjøpe bilett til Gjendebåten online: Kjøp billett her!

Se kart til turen over Besseggen

Hvor lang tid tar turen?

De fleste bruker mellom 7 og 9 timer, inkludert pauser, på å gå Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter, er Besseggen en lang tur. Noen steder er den bratt og man må regne med litt klyving, men de aller fleste vil klare turen fint.

Sesong?

Når er det best å gå Besseggen? Om vinteren er eggen fylt med is og snø, og snøen ligger ofte til langt ute i Juni. Vanligvis er sesongen til Besseggen i den tidsperioden Gjendebåten går, altså fra midten av Juni til midten av Oktober. Sjekk rutetider til Gjendebåten her.

Høyedeskrekk?

Hva gjør du hvis du oppdager at du har høydeskrekk? Dette har skjedd mange før deg. På Bandet kan du snu og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim. Du kan også finne noen som hjelper deg med å fokusere på stien og ikke på høyden. Etter at du har kommet på toppen av eggen er det verste over og det kommer ingen flere utsatte partier. Den høyeste toppen heter Veslfjellet, og derfra går det bare nedover til Gjendesheim.

Ønsker du å gå besseggen med guide? Gjendeguiden fører deg trygt over fjellet. Les mer og bestill guide til Besseggen her.

Hva bør du ha med?

 1. Fjellstøvler
 2. Ekstra sett sokker
 3. Enkelt førstehjelpsutstyr
 4. Gnagsårplaster
 5. Solbriller
 6. Ullundertøy
 7. Vind- og vanntett jakke og bukse
 8. Votter og lue
 9. Minst 1 liter drikke
 10. Niste
 11. Kart og kompass/GPS
 12. Litt godteri for humøret
 13. Kamera for bevisbildet
 14. Penger eller kort for båten og suvenir

Overnatting, transport og mat

De tre turisthyttene GjendesheimMemurubu og Gjendebu ligger alle ved Gjendes bredder og passer godt som startsted for turen. På Besseggen Fjellpark, Maurvangen er det campingplass og hytteutleie, og passer også som overnatting for Besseggenturen. 

Bessheim er også et passende startsted, enten om du kjører bil til Gjendeosen eller går derfra. I tillegg er det flere muligheter for overnatting nedover Sjodalen. Se listen over overnattingssteder nær Besseggen på høyre side (under på mobil), eller se kart her.

Finn overnatting her.

Hvordan reise til Besseggen?

Parkeringen ved Gjendeosen blir ofte full i høysesongen, så det går det buss fra Reinsvangen til Gjendeosen og fergekaia for Gjendebåten. Bor du hos Gjendesheim, får du gratis parkering ved turisthytta. Du kan også ta Valdresekspressen som går fra Oslo, via Valdres og til Gjendesheim. 

Vel inne ved Gjendeosen går Gjendebåten hele sommeren, og kjører i shutteltrafikk mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu. I høysesong er pågangen stor, så det er lurt å være ute i god til eller bestille biletter på forhånd. Bestill billett til Gjendebåten her!

Busstider: Ta bussen til fjells? Sjekk rutetider her! (busstopp Gjendesheim)

Andre turer i nærheten av Besseggen

I tillegg til Besseggen, er området et eldorado for vandring, fiske og sykkelturer på tørre stier og veier. Stisykkel får du leie hos Gjendesheim. Her er noen av vandreturene i nærheten av Besseggen:

Turstien langs Gjende

Langs Gjende og under de stupbratte fjellsidene til Besseggen går det en fin tursti som passer for alle og er et lettere alternativ for barn eller voksne som synes Besseggen blir for hardt eller skummelt. Stien går litt opp og ned i terrenget, men er en lett tur og tar ca. 3-4 timer. Langs stien er det et rikt planteliv og gode muligheter for fiske og fine rasteplasser med fantastisk utsikt. Noen ganger kan det være like fint å se opp på fjellene enn ned fra dem, og denne turen er et bevis på det. 

Jo Gjende stigen

Mindre kjent er den spektakulære Jostigen som slynger seg opp fra Gjendevatnet og ender opp midt på selve Eggen. Stien følger restene av det gamle råket som den kjente fjellkaren Jo Gjende benyttet når han ville raskt opp i høgfjellet for å jakte rein. Stien er stedvis svært bratt og den er krevende fysisk og du bør være vant til å gå i bratt terreng.

Turen fra Gjendesheim følger stien langs vatnet. Etter omlag 1½ time tar stien av fra Gjende og begynner oppstigningen. Etter å klatret omlag 500 høydemetre er man på hovedstien som går over Besseggen. Turen tar omlag 6 timer.

Knutshø

Dette er en fin tur på andre siden av Gjende med utsikt over vannet og slangen av mennesker som beveger seg opp Besseggen. Stien er ikke merket, så her er det lurt å ha med seg kart eller en kjentmann. Det er noe klyving opp til selve eggen, men fra toppen kan man enten snu og gå tilbake samme vei man kom, eller man kan fortsette videre over ryggen til man er nede ved Leirungsåi. Da er det mulig å ta til venstre mot Øvre Leirungen, eller til høyre og følge stien til Gjendeosen. Stien her nede er ikke spesielt merket, men den er ganske tydelig. Rundturen tar 5-6 timer, mens går du fram og tilbake tar det 1-2 time mindre

Opplevelser innen 1 time fra Besseggen:

Rafting i Sjoa: Landets beste raftingelv? Det er ikke uten grunn at det kjøres shuttletrafikk med raftingbåter nedover elven Sjoa hver sommer. Her er det action som står i fokus, med blant annet familierafting, dagsturer, juving, elvebrett og bropendling. 

Nordre Ekre Gardshotell. Denne plassen ligger vakkert til i fjellbygda Heidal, rett ved raftingelva Sjoa. Her får du overnatting i syv unike rom i historiske omgivelser og restaurant i fjøset hvor det blir server kortreist ov velsmakende fjellmat av høy standard.

Energikamppark på Lemonsjøen. Så du energikampen på tv? På Kalven Seter kan du prøve flere av aktivitetene, samt barneridning. Prøv også ut Kaffebaren og møt baristabudeia Anne-Mari.

Glittersjå Fjellgård. Besøksgård i idylliske omgivelser, der du kan prøve barneridning og bli kjent med flere dyr som elgen "kongen", geiter, kyr, kalkuner, hester og villsvin.

Urskog i Sjodalen. Rundt Hindsæter i nedre Sjodalen er flere nye skogsområder blitt vernet med nasjonal verneverdi. Mange godt merkede vandrestier fører gjennom disse, opp på små topper og langs idylliske fjellvatn og sætre.