Fjærlett opptur

Randonnée har revolusjonert skiturene i høyfjellet vinterstid. Nord i Gudbrandsdalen finner du stabile vinterforhold og lommekjente guider som viser vei til herlige opp- og nedturer.

FJELLENE

Rondane, Reinheimen, Breheimen og Dovrefjell byr alle på storslåtte toppturer. De mest populære toppturområdene finner du likevel i Jotunheimen: Valdresflya, Gjende, Leirdalen og Sognefjellet.

SKIUTSTYRET

Fjærlette ski, bindinger og støvler som letter enhver topptur enormt – og samtidig gir støtte nok til å gi alpine kjøreegenskaper. Komplett utstyr kan du leie flere steder, blant annet på Gjendesheim, Rondvassbu, Lemonsjøen og Bjorli Skiskole.

GUIDING OG KURS

Lommekjente selskaper tilbyr guidede turer, kurs og privat skreddersøm på forespørsel i nasjonalparkene i Nord-Gudbrandsdalen: rondaneguiden.no // www.gjendeguiden.no // www.bjorliskiskole.no // www.rondvassbu.no // grimsdalshytta.dnt.no // nordiskfriluftskompani.dk.

SKRED OG SIKKERHET

Skikjøring i høyfjellet er risikosport som krever sikkerhetsutstyr og forhåndsregler. Snøskred kan løsne overalt hvor det er snø og over 30 grader – ved spesielle forhold også i slakere terreng. Skredsøker, søkestang og snøspade – og kunnskap om hvordan du bruker dem, og leser terreng og snøforhold – er obligatorisk. Tips: Delta på et skredkurs, så lærer du deg å planlegge og bevege deg i trygt i variert skitereng.

Start alltid planleggingen med å sjekke snøskredvarselet på varsom.no.

Last ned regObs-appen fra App store eller Google Play. Med regObs kan du få og dele informasjon om lokale forhold samt laste ned offline bratthetskart.

Sjekk været der du skal med yr.no.

Les mer: Sikkerhet på topptur på ski (visitnorway.no)

SESONG

Fra første solide snøfall, men i praksis fra dagene blir lengre i februar til langt ut i juni. Mai måned er ofte aller best – med høytrykk, solskinn, lange dager og skarpt føre på vei opp og myk slush på vei ned.

Randonnee og skiopplevelser

Ski og alpint i Gudbrandsdalen

Utforsk mulighetene i og rundt de seks nasjonalparkene Jotunheimen, Rondane, Dovre, Dovrefjell, Reinhiemen og Breheimen