Topptur i Rondane

TOPPTUR OG RANDONNÉ I NORD-GUDBRANDSDALEN

Randonnée har revolusjonert skiturene i høyfjellet vinterstid. Nord i Gudbrandsdalen finner du flere steder med stabile vinterforhold og lommekjente guider som viser vei til flere kjente og spennende opp- og nedturer.

Skikjøring i høyfjellet er risikosport som krever sikkerhetsutstyr og forhåndsregler. Snøskred kan løsne overalt hvor det er snø og over 30 grader – ved spesielle forhold også i slakere terreng.

Start alltid planleggingen med å sjekke snøskredvarselet på varsom.no. Gjør deg kjent med de lokale forholdene og dra aldri på tur uten skredsøker, søkestang og spade. Tilegn deg kunnskap om hvordan du bruker dem, lær deg å lese terreng og snøforhold. Ta et helst et eller flere skredkurs før du setter avsted, dette for både din egen og andres sikkerhet.

I Norge kan du laste ned regObs-appen fra App store eller Google Play. Med regObs kan du få og dele informasjon om lokale forhold samt laste ned offline bratthetskart.

Sjekk alltid været der du skal med yr.no eller andre værtjenester.

FJELLENE

RondaneReinheimenBreheimen og Dovrefjell byr alle på storslåtte toppturer og naturopplevelser utenfor oppkjørte løyper. Dette er store fjellområder med fantastiske skimuligheter, men krever stor varsomhet i vintermånedene. Vær, vind og føre skifter fort.

De mest populære områdene er i Jotunheimen: Valdresflya, Sjodalen, Gjende, Leirdalen og Sognefjellet. Her finnes det gjøres det også skredvarsler i det mest besøkte områdene. Men husk at skredvarsel er et varsel og ment som veiledning, og det er en forutsetning for din egen sikkerhet at det gjøre fornuftige valg på de ulike turene.

SKIUTSTYRET

Fjærlette ski, bindinger og støvler som letter enhver topptur enormt – og samtidig gir støtte nok til å gi alpine kjøreegenskaper. Komplett utstyr kan du leie flere steder, blant annet på Bjorli og Lemonsjøen og hos Naturopplevningar i Lom

Skredkurs og guide tjenester

Arrangement Jotunheimen tilbyr guidetjenester over store deler av Nasjonalparkene og tilbyr muligheten for å booke egen guide på tur og øvrige kurs for sikkerhet til fjells.

SESONG

Fra første solide snøfall kan du gå på ski, ofte allerede i oktober. Men med tynt snødekke og utstabile snølag er det viktig å vise varsomhet.

De beste og tryggeste skiforholdene finner du når dagene blir litt lengre, snøen er mer stabil, gjerne fra februar til langt ut i mai. April og Mai måned er ofte aller best – med høytrykk, solskinn og lange dager. Her får du skarpt føre på vei opp og myk slush på vei ned.

Utforsk skimulighetene

<% formatOccasionDate(occasions.start) %> - <% formatOccasionDate(occasions.end) %>
<% categoryById(item).text %>
<% geoById(item).text %>