TOUR DE DOVRE

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra.

Tekst: Sigurd Rønningen, 

Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul, om du tar hele runden: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal.

Løypekart på Lemonsjøen

Dovre Rundt (klikk for større kart)

Nasjonalhelligdommen Dovrefjell er uløselig knyttet til hardføre mennesker med himmelhøye mål. Tindebestigere. Eidsvollsmenn. Pilegrimer. Og nå: Andreas Vorkinn (6 år), susende avgårde på styret (!) til pappas elsykkel.

– Hold deg fast og blikket på veien, hoier fotografen i det familien Vorkinns fem medlemmer feier forbi på fire sykler i bredden. Men hvor i all verden er bobilene? Tungtrafikken? De skumle SUV-ene?

Kart Nasjonalparkvegen Dovrefjell

Nasjonalparkvegen Dombås-Hjerkinn (Klikk for større kart i PDF)

NASJONALPARKVEI. Den nyanlagte opplevelsesveien starter i kollektivknutepunktet Dombås og slynger seg 32 gruslagte kilometer helt fram til Hjerkinn. Selve porten til Dovrefjell nasjonalpark med sine moskuser, fjellet Snøhetta og nå verdensberømte Viewpoint med samme navn. Sykkelveien som endelig ferdigstilles 2. september er fullt mulig å sykle allerede, og i seg selv en naturskjønn velostrada totalt fri for motorisert trafikk. Men med gode kollektivforbindelser i begge ender.

DOVRE RUNDT. Den nye sykkelveien er bare siste brikke i Gudbrandsdalens flotteste rundtur på to hjul, sier Fiksdalh. Fra høyfjellspanoramet ved Hjerkinn fortsetter nemlig en svært lettsyklet rute langs den lite trafikkerte bilveien ned til Folldal. Her kan du hamstre niste på nærbutikken, før du tråkker videre inn i Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. Flate kilometere ruller lett unna mens du opplever levende seterkultur minutt for minutt. Overnattings- og serveringssteder finner du langs veien, og etter ei seig kneik skuer du brått utover det svimlende vakre kulturlandskapet i Dovre og Gudbrandsdalen.

En avstikker inn den 17 kilometer lange blindveien til Haverdalen er verdt omveien. Innerst møter du Haverdalssete turisthytte med seterdrift slik det var for 100 år siden, rømme og brunost fra eget mikroysteri. Etter en susende unnakjøring skrenser du inn til Dovre – akkurat i tide til å fylle opp igjen karbohydratlagrene på Moskusgrillen på Dombås.

Leie sykkel?

Dovrefjell Adventure tilbyr utleie av sykler på forskjellige bedrifter over Dovrefjell. Det gjør logistikken enkel og du kan ta toget til Hjerkinn, leie sykkel, sykle ned til Dombås, levere sykkelen og sette deg på toget hjem igjen. På Dombås arrangerer også Dovrefjell Adventure elgsafari med el-sykkel og de tilbyr kanoutleie på Dovrefjell.

Sykkelutleie: dovrefjelladventures.no

SYKKELVEIEN DOVRE RUNDT

› 32 km nyetablert sykkelvei mellom Dombås og Hjerkinn åpner for en unik sykkeltur Dovre Rundt. Veien blir endelig ferdigstilt og offisielt åpnet 2. september, men kan fint sykles før den tid.

› Anbefalt start er Dombås. Videre til Hjerkinn, gjennom Folldalen og Grimsdalen tilbake til Dovre og Dombås. Men den kan fint sykles begge veier. Hele runden er ca. 115 kilometer og går for det meste på grusvei.

› Turen gir muligheter for mange spektakulære avstikkere og aktiviteter underveis: topptur til SnøhettaMoskussafari og Viewpoint Snøhetta. Besøk på gruvemuseet i Folldal. Levende seterstøler med husdyr, servering og overnatting i Grimsdalen. Praktgårdene i Dovre.

› En alternativ rute er å sykle «Fjell til fjord» fra Hjerkinn, ned til Dombås og så nordover til Lesja og Bjorli med sjarmøretappe ned spektakulære Romsdalen til fjorden ved Åndalsnes.