Dovrefjell

Sagnomsuste Dovrefjell rager høyt og mektig over vidder og daler, og høyest ruver Snøhetta, 2286 meter over havet. Her vandrer natur og kultur hånd i hånd.

Langranden på Dovrefjell

På toppen av Gudbrandsdalen, skillet mellom sør og midt Norge, ligger nasjonalhelligdommen Dovrefjell. Her finnes et nær intakt økosystem med blant annet villrein, jerv, fjellrev, ravn og kongeørn. Den eneste norske moskusstammen holder også til på Dovrefjell. 

Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark gir mange muligheter for friluftsliv. Du kan bevege deg til fots eller på ski og overnatte hvor du vil. I øst opplever du rolige landskapsformer og relativt tørre områder. Hvis du besøker nasjonalparken fra vest møter du vestlandsnaturen med bratte, kvasse fjell og dype daler. En tur til Snøhetta er absolutt et høydepunkt. Du kan starte på Kongsvoll og gå inn til Reinheim, eller ta bussen fra Hageseter og Hjerkinnhus til Snøheim, som er fine utgangspunkt for en dagstur til Snøhetta. På vei inn mot Veslsvartdalen mot Snøhetta er det gode muligheter for å se moskus. Et lettere alternativ er å oppleve Snøhetta fra viewpoint Snøhetta, Norsk Villreinsenter sin paviljong på Tverrfjellet ved Hjerkinn.

Vinteren på Dovrefjell

Med ett til tider tøft klima vinterstid, er uvær og stengte fjelloverganger stort sett det eneste vi hører fra nasjonalhelligdommen om vinteren. Det ikke mange vet er at Dovrefjell også byr på fantastiske naturopplevelser som skiller Dovrefjell fra andre vinterområder. Og det beste av alt er at du kan ta toget rett til fjells! Her er noe av det du kan finne på:

Vinteraktiviteter på Dombås og Dovrefjell

Moskussafari vinter med Furuhaugli

Guida trugetur med Dovrefjell Adventures

Prøv alpint og kanskje norges kuleste park på Dombås Skiheiser

Toppturer og skiopplevelser på Dovrefjell

Rideleir og vinterridning med Kvistli Islandshester

Finn overnatting på Dovrefjell

Sommeren på Dovrefjell

Snøhetta, toppen av Dovrefjell

«Enige og tro til Dovre faller», sa mennene på Eidsvold – og utsagnet vitner om hvor sentral plass fjellområdet har hatt i norsk identitet og kulturhistorie. Lenge trodde man at Snøhetta var det høyeste fjellet i Norge. Kanskje ikke så rart, slik giganten autoritært ruver alene oppe på fjellplatået. Snøhetta er derimot den høyeste toppen vi har utenfor Jotunheimen, og hit er det mange grunner til å ta turen.

Les turbeskrivelse for turen her!

Opplev moskusen på Dovrefjell

Moskus på Dovrefjell

Moskusen døde ut i Europa i løpet av siste istid. I dag har moskusen funnet seg til rette på Dovrefjell, etter flere utsettinger mellom 1932 og 1953. Med sin kompakte kropp og kraftige pels er urtidsdyret godt rustet til å tåle harde vintre på fjellet. Moskusen bryr seg lite om mennesker, men hvis den føler seg truet kan den i verste fall angripe. For å unngå uheldige møter mellom moskus og mennesker bør du holde en avstand på 200 m. Dersom du ser moskus i terrenget eller langs stien, bør du ta en omvei og la moskusen ha ”forkjørsrett”.

Les mer om moskussafari og urdyret på Dovrefjell

Visste du at moskusen kan løpe 60 km/t = 60 m. på 3,6 sekunder? Holder du deg på minst 200 meters avstand er du trygg.

Tour de Dovre - på sykkel

Dovre rundt

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra.

Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul, om du tar hele runden: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal.

Les mer om sykkelturen Dovre Rundt her.

Kom tett på naturen på Viewpoint Snøhetta

Viewpoint Snøhetta på Dovrefjell

Se Dovrefjell på sitt beste, til det beste for Dovrefjell. Opplev naturen, kulturen og arkitekturen som har bergtatt tusenvis av besøkende. Viewpoint SNØHETTA er en utsiktspaviljong på Tverrfjellet ved Hjerkinn. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og ble åpnet i 2011.

Besøk viewpoint Snøhetta og les mer her!

 

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!