Tour de Dovre

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra. Kanskje dette er årets sommerferietips på sykkel?

Hjellesetra på Dovrefjell

Tekst: Sigurd Rønningen // Sted: Dovrefjell og Grimsdalen

Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul, om du tar hele runden: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal.

Se kart over ruten og overnattingssteder

Nasjonalhelligdommen Dovrefjell er uløselig knyttet til hardføre mennesker med himmelhøye mål. Tindebestigere. Eidsvollsmenn. Pilegrimer. Og nå: Andreas Vorkinn (6 år), susende avgårde på styret (!) til pappas elsykkel.

– Hold deg fast og blikket på veien, hoier fotografen i det familien Vorkinns fem medlemmer feier forbi på fire sykler i bredden. Men hvor i all verden er bobilene? Tungtrafikken? De skumle SUV-ene?

Løypekart på Lemonsjøen

Dovre Rundt (klikk for større kart)

Nasjonalparkvei over Dovrefjell 

Den nyanlagte opplevelsesveien starter i kollektivknutepunktet Dombås og slynger seg 32 gruslagte kilometer helt fram til Hjerkinn. Selve porten til Dovrefjell nasjonalpark med sine moskuser, fjellet Snøhetta og den verdensberømte Viewpoint med samme navn. Sykkelveien hadde offisiell åpning 2. september 2017, og i seg selv en naturskjønn velostrada, fri for motorisert trafikk. Men med gode kollektivforbindelser i begge ender. Sykkelveien er merket fra Dombås til Hjerkinn og kan sykles begge veier.

Kart Nasjonalparkvegen Dovrefjell

Nasjonalparkvegen Dombås-Hjerkinn (Klikk for større kart i PDF)

Dovre Rundt

Den nye nasjonalparkveien er bare en av brikkene i Gudbrandsdalens flotteste rundtur på to hjul. Fra høyfjellspanoramet ved Hjerkinn fortsetter nemlig en svært lettsyklet rute langs den lite trafikkerte bilveien ned til Folldal. Her kan du hamstre niste på nærbutikken, før du sykler videre inn i Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. Flate kilometere på grusvei ruller lett unna mens du opplever levende seterkultur minutt for minutt. Overnattings- og serveringssteder som Grimsdalshytta og Bergseng Seter finner du langs veien, og etter ei seig kneik skuer du brått utover det svimlende vakre kulturlandskapet i Dovre og Gudbrandsdalen.

En avstikker inn den 17 kilometer lange blindveien til Haverdalen er verdt omveien. Innerst møter du Haverdalssete turisthytte med seterdrift slik det var for 100 år siden, rømme og brunost fra eget mikroysteri. 

Etter en susende unnakjøring skrenser du inn til Dovre – akkurat i tide til å fylle opp igjen karbohydratlagrene på Moskusgrillen på Dombås.

Leie sykkel?

Dovrefjell Adventure tilbyr utleie av sykler på forskjellige bedrifter over Dovrefjell om sommeren. Det gjør logistikken enkel og du kan ta toget til Hjerkinn, leie sykkel, sykle ned til Dombås, levere sykkelen og sette deg på toget hjem igjen. På Dombås arrangerer også Dovrefjell Adventure elgsafari med el-sykkel og de tilbyr kanoutleie på Dovrefjell.

Sykkelutleiedovrefjelladventures.no

Sykkelveien Dovre Rundt

› 32 km nyetablert sykkelvei mellom Dombås og Hjerkinn er skiltet og lagt tilrette for noen flotte kilometre på sykkel. Sykkelveien åpner også for en unik sykkeltur Dovre Rundt på ca. 115 kilometer. Videre fra Hjerkinn er den ikke merket, men følger bilveien til Folldal og så veien gjennom Grimsdalen, ned mot Dovre. Og vel nede kan du enten ta veien innom Dovre sentrum, eller følge skilting mot Budsjord og videre til Dombås. 

› Anbefalt start er Dombås. Videre til Hjerkinn, gjennom Folldalen og Grimsdalen tilbake til Dovre og Dombås. Men den kan fint sykles begge veier. Hele runden er ca. 115 kilometer og går for det meste på grusvei og noen partier på asfalt.

› Veien gjennom Grimsdalen åpner normalt 5. juni for biltrafikk. Den kan sykles før den tid om veien er fri for snø, men da kan dekket være løst og dårlig. Lengre ut på sommeren blir dekket hardere og stadig bedre å sykle, da grusdekket kjøres ned og stabiliserer seg.

› Turen gir muligheter for mange spektakulære avstikkere og aktiviteter underveis: topptur til SnøhettaMoskussafari og Viewpoint Snøhetta. Besøk på gruvemuseet i Folldal. Levende setre med husdyr, servering og overnatting i Grimsdalen. Praktgårdene i Dovre.

› En alternativ rute er å sykle «Fjell til fjord» fra Hjerkinn, ned til Dombås og så nordover på merket sykkelvei til Lesja og Bjorli med sjarmøretappe ned spektakulære Romsdalen til fjorden ved Åndalsnes.

› Ett annet godt alternativ er å ta toget til Hjerkinn, sykle den nye nasjonalparkveien til Dombås. Fra der kan man ta den lite traffikerte Slådalsvegen som går på grusveg fra Lesja til Vågå. Videre kan man tråkke seg over Valdresflye, og til Beitostølen om man ønsker.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!