Eventur i Jotunheimen

Pakk med en klype fantasi, et åpent sinn og gode sko. Det er tid for en tur utenom det vanlige.

Eventur i Jotunheimen

Hører du henne?? 

Ja!, utbryter jeg begeistret til guiden. Nei egentlig ikke, hvisker jeg lavt til meg selv. For her står jeg, med øret klemt inntil en stein på stør- relse med en bil, midt i Jotunheimen, og en ivrig guide med et lidenskapelig ønske om få meg til å høre en flere hundre år gammel fantasifigur - inne i steinen.

Denne turen kunne stoppet her. Jeg kunne tenkt at dette blir for dumt, og jeg vil mye heller dra et par kilometer nedover veien for å gå Besseggen. Der er jeg garantert høydemeter, utsikt og det mange mener er viktigst av alt - likes på sosiale medier. Men, så står jeg nå en gang her, ved porten til huldra, og har valget om å bli med inn i eventyrlandet, eller ikke. Valget er enkelt.

På 1800-tallet drev de fedrift her i Jotunheimen, og fekarene vandret den lange strekningen fra Jotunheimen til Christiania med kyrene for å få solgt de til kjøpelystne byfolk i hovedstaden. På dagens historiske vandring skal vi følge den første, av totalt ni etapper, i fotsporene til disse fekarene, mens vår guide forteller historier fra den innholdsrike vandringen.

Den ultimate guiden 

Om historiefortelling er en kunst, er min guide for dagen Jotunheimens svar på Leonardo da Vinci. Ole Kristian Ødegaard er det man kan betegne som den komplette historieforteller. Han er full pakke. Eller «pysje med alt» som de ville sagt lenger ned i Ottadalen. Ikke bare drar han oss gjennom fortellingene med en entusiasme og innlevelse man ville opplevd på en nasjonal teaterscene. Med den røde lua på snei, skinnsekken slengt over ryggen og tidsriktige bekledningen anno 1800-tallet oppleves det nesten som om Ole Kristian har reist frem i tid for å gi oss et innblikk i hans eget liv blant fekarene.

En ny type tur 

Vi har fjelltur, skogstur, turer langs kysten og byturer. I dag har jeg med glede oppdaget en ny form for tur: Eventur.
For mens jeg trasker rolig innover mot Øvre Heimdalsvatnet, hører stemmen til Ole Kristian fortelle om alt som har foregått rundt oss i flere hundre år, synliggjør det seg en helt ny opplevelse. Jeg er ikke lenger på fjelltur i Jotunheimen. Jeg er på eventur, og hans fortellerevne gjør at alt landskapet rundt meg er gjort om til en hybrid av virkelighet og fantasi.

Ole Kristian Ødegård i Jotunheimen

Drøm deg bort 

«Du vet, utover her gikk det flere hundre kyr på beite, før fedrifta starta» forteller Ole Kristian mens vi vandrer rolig innover i landskapet. Jeg, som nå har fått statsborgerskap i eventyrland, nikker ivrig til det Ole Kristian sier. Jeg ser utover dalen der mange hundre imaginære kyr nå begynner å flokke seg rundt meg.

Vi er halvveis i fortellingen om fekarene. Alle i følget har sett hordene av dyrene fra 1800-tallet komme tråkkende forbi oss. Vi står musestille og ser på. Før neste akt tar vi oss en pause og setter oss ned.

Etter en god lunsj med storslagen utsikt, fortsetter ferden i fotsporene til fekarene. «Det er viktig å ikke gå for fort» forkynner Ole Kristian mens vi begge ser mot Besseggen og det smaragdblå Gjende. Jeg nikker bekreftende, og er hjertelig enig i at det er mye mer behagelig å bare nyte fjellets ro enn å jage ny rekord i strava-appen.

Snipp snapp snute 

Alle eventyr har en slutt. Eventur er intet unntak, og vi nærmer oss slutten på denne første etappen av fedriftens vandring. Før dagens historiske vandring når slutten, får vi en behagelig overgang fra fantasi til virkelighet. Vi møter på en flokk med ekte kyr, liggende på en slette i eventyrlig sensommerlys. Det er nesten som om fekarene har sendt tilbake noen dyr for å takke for turen og ønske oss på snarlig gjennsyn.

Nasjonalparkriket - Rik på opplevelser

Les mer og bli inspirert til ditt eventyr!